Gross chce léčit irácké děti v Česku

Česká republika, která vynaložila na svou iráckou misi stamilióny korun, by se měla aktivně podílet i na léčení iráckých obyvatel u nás. S touto iniciativou přišel první místopředseda vlády a ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD), který chce po vládě 13 miliónů korun na program humanitárních evakuací zdravotně postižených Iráčanů.

Tyto peníze by v rozpočtu neměly chybět, neboť původně měly pokrýt náklady na dočasnou ochranu cizinců, avšak příslušný zákon začne platit až od příštího roku a několik desítek miliónů korun se tak ušetří.

Tři projekty

Gross vládě navrhuje celkem tři projekty zaměřené na řešení humanitární krize v poválečném Iráku. Jedním je evakuace postižených do Česka, druhým je dodávka léků a zdravotnického materiálu do oblasti a posledním je pomoc při zprovoznění iráckých zdravotnických zařízení.

Do programu evakuace mají být zařazeny především děti, kterým nemohou pomoci ani čeští lékaři ze 7. polní nemocnice v Basře a které potřebují operaci očí, srdce či po střelných zraněních.

"Předpokladem zařazení do projektu je prognóza úspěšného vyléčení v ČR," tvrdí ministr vnitra. Spolu s těmito pacienty by do Česka měl přicestovat jejich doprovod. I rodičům by pobyt u nás hradila vláda, stejně jako jejich návrat do vlasti.

Vláda bude asi souhlasit

Gross předpokládá, že před návratem do Iráku budou pacienti vybaveni nezbytnými léky a budou jim poskytnuty finanční prostředky na zajištění rekonvalescence doma. V jaké výši ale ministr neuvádí, pouze odkazuje na obdobnou pomoc občanům Bosny, Hercegoviny a Kosova. Tehdy měli postižení dostat před odletem kolem 2000 německých marek.

Pomoci Iráku by měla také dodávka léků, např. antibiotik, chemoterapeutik a léků proti parazitům. "Projekt pomůže zajistit či přinejmenším zlepšit zdravotnické služby v řadě zdravotnických zařízení," zdůvodňuje svůj návrh Gross. Zdravotnickým zařízením chce ministr pomoci i tím, že by se Česko podílelo na nezbytných základních opravách třeba elektřiny, vody a kanalizace a na dodávkách nejnutnějšího vybavení, jako jsou stoly, židle, ventilace a chladicí zařízení.

Ačkoli jde zatím jen o Grossův návrh, je víc než pravděpodobné, že mu na něj vláda příští týden kývne. Už proto, že o pomoci při obnově Iráku hovořil v úterý český premiér Vladimír Špidla s americkým prezidentem Georgem Bushem.

NOVINKY

obsah | Česká republika