Gross ustoupil, požádá o důvěru

Stanislav Gross nečekaně oznámil, že vyhoví požadavku prezidenta Klause a požádá s novou vládou o vyslovení důvěry. Zároveň prezidenta vyzval, aby podle jeho návrhů urychleně obměnil vládu. Gross na tiskové konferenci také řekl, že kabinet bude plnit svůj program a nebude dělat personální ani programové ústupky komunistům.

Hlasování o důvěře požadují kromě prezidenta Václava Klause také lidovci i někteří členové vlády. Grossovu oznámení předcházelo jednání ministrů za ČSSD a hlavně pohrůžka nestranického vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna, že rezignuje, když kabinet o důvěru nepožádá.

Bez ústupků komunistům?

Vláda ale nemá ve sněmovně dost hlasů, aby ji získala. Gross dnes řekl, že rekonstruovaný kabinet nebude dělat komunistům personální ani programové ústupky. Představitelé parlamentních stran vyslovení důvěry odmítli, nebo podmínili splněním požadavků.

O osudu kabinetu znovu rozhodne postoj KSČM. Jejich místopředseda Vojtěch Filip řekl, že podle něj by podpora komunistů připadala v úvahu, kdyby vláda spojila otázku důvěry se zákonem o majetkových přiznáních. Gross ale v souvislosti s důvěrou o žádném zákonu nehovořil. Kdyby vláda žádala o důvěru s tím, že hodlá pokračovat v nynějším programu, KSČM by ji nemohla podpořit, odhadl Filip. Řekl, že jde o jeho názor.

Předtím po celý víkend pokračoval rozklad vlády. Už v sobotu podle očekávání podal demisi unionistický ministr informatiky Vladimír Mlynář. Po třech lidovcích, kteří rezignovali ve čtvrtek, se stal čtvrtým ministrem, který se napevno rozhodl opustit dosud osmnáctičlenný kabinet. Na cestě z vlády je jednou nohou i šéf její Legislativní rady Jaroslav Bureš. Vládní budoucnost si rozmýšlejí ministři vnitra, školství a průmyslu František Bublan, Petra Buzková a Milan Urban.

Odejdou i unionisté

Na odchodu jsou také zbývající dva unionističtí ministři, Pavel Němec a Karel Kühnl. Gross zatím vůbec nereagoval na žádost předsedy US-DEU Pavla Němce, který ho požádal o schůzku k návrhu unionistů, aby celá vláda podala demisi. Pokud to neudělá, unie ji opustí.

Šéf poslanců ČSSD Michal Kraus návrh unie odmítl, neboť by podle něj otevřel cestu k moci ODS. Prohlásil, že čtvrteční demise lidoveckých ministrů ani hrozící rezignace ministrů za US- DEU by ČSSD nepřiměla k tomu, aby se s koncem kabinetu smířila.

ČSSD nepočítá s rezignací Grosse ani s předčasnými volbami. Když vládu opustí i unie, ČSSD sama vytvoří menšinový kabinet. Členy, kteří ho opustí, nahradí noví ministři.

(mp)

obsah | Česká republika