Růžičku u hokejové reprezentace střídá Hadamczik

Novým koučem české hokejové reprezentace bude Alois Hadamczik. Nástupce Vladimíra Růžičky zvolil na svém středečním zasedání v Praze výkonný výbor českého svazu ledního hokeje. Hadamczik doposud vedl juniorskou reprezentaci. Seniorský tým bude koučovat na olympijských hrách v Turíně a povede jej za obhajobou zlatých medailí na příštím světovém šampionátu v Lotyšsku.

Alois Hadamczik byl kandidátem na post reprezentačního trenéra už v roce 2002. Tehdy byl ale vybrán Slavomír Lener, který v hlasování výkonného výboru získal o jediný hlas více.

"Jsem velmi potěšen, že jsem dostal důvěru vést národní tým a zároveň cítím v tomto úkolu obrovskou zodpovědnost. Přebrat reprezentaci po zisku titulu mistrů světa je nesmírně zavazující. Cítím, že jsem dosáhl trenérského vrcholu," svěřil se Hadamczik deníku Právo.

"Mým prvním úkolem bude sestavit realizační tým. Na nějaká konkrétní jména je však ještě brzy, vždyť jsem trenérem sotva hodinu," odmítl prozatím Hadamczik prozradit jména budoucích spolupracovníků. Vyjádřil však potěšení nad tím, že jeho předchůdce Vladimír Růžička zůstává šéfem reprezentační sekce a věří v další úspěchy českého hokeje. "Pod vedením Vládi Růžičky byl sestaven dobrý základ týmu, který má předpoklady být úspěšný."

Teď hledat nástupce Hadamczika u juniorů

Dvaapadesátiletý Hadamczik vedl v extralize Třinec, Vítkovice a Spartu, třikrát se stal vicemistrem republiky. Od února 2003 byl koučem české dvacítky, letos s ní na světovém šampionátu získal bronz. Svaz nyní musí vyřešit otázku jeho nástupce u juniorského výběru.

Dosavadní kouč Vladimír Růžička v pondělí definitivně potvrdil, že se chce plně soustředit na práci v pražské Slavii, kde je trenérem a zároveň generálním manažerem.

Dalšími kandidáty, zmiňovanými v médiích, byli Vladimír Vůjtek starší, Marek Sýkora a Václav Sýkora. Všichni tři mají platné smlouvy u extraligových týmů.

(fly, kez), PRÁVO

obsah | Česká republika