Bývalí šéfové Harvardských fondů jsou stíháni jako uprchlí

Z podvodu obvinila policie bývalého prezidenta Harvardských investičních fondů Viktora Koženého a bývalého předsedu představenstva Harvardského průmyslového holdingu (HPH) Borise Vostrého. Policie tak učinila téměř dva roky poté, co na ně obvinění připravila. Oba jsou stíháni jako uprchlí, řekl dnes státní zástupce z pražského Vrchního státního zastupitelství.

"Zjištěné okolnosti opravňují Vrchní státní zastupitelství v Praze ke konstatování, že jsou splněny zákonné podmínky pro konání řízení proti uprchlému," uvedl žalobce.

Policie zveřejnila záměr obvinit Koženého a Vostrého 18. září 2001. Podle tehdejšího vyšetřovatele Kožený a Vostrý v letech 1995 až 1997 převáděli majetek z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice v hodnotě asi 11,5 miliard korun. Poškodili tím holding, který následně skončil v likvidaci. Podle státního zástupce se právní kvalifikace trestného činu od té doby nezměnila.

Kožený má irské občanství a žije na Bahamských ostrovech, Vostrý přijal občanství středoamerického státu Belize. Oba dva z počátku policii ujišťovali, že budou spolupracovat. Policie se jim však pokoušela obvinění doručit marně.

Podle státního zástupce nyní mohou vyšetřovatelé začít vyslýchat svědky, zadat si znalecké posudky, zažádat o právní pomoc kdekoliv v cizině. Soud již oběma obviněným ustanovil obhájce. Český trestní řád umožňuje uprchlé stíhané odsoudit v nepřítomnosti. Na obviněného je také možné vydat mezinárodní zatykač.

Staněk: Teď se věci pohnou kupředu

Rozhodnutí policie přivítal Karel Staněk z Ochranného sdružení malých akcionářů. "Teď už by se měly věci výrazně pohnout kupředu, může konečně dojít k zabavování majetku obou dvou, a tím se akcionáři Harvardu dostanou blíže ke svému majetku," řekl Staněk Českému rozhlasu.

Bahamské ostrovy, kde žije Kožený, své občany nevydávají. Nejvyšší státní zastupitelství žádalo bahamský soud, aby umožnil Koženému obvinění doručit. Verdikt byl zamítavý. Bahamský soud podle něj nepovažuje české státní zastupitelství za orgán oprávněný žádat o právní pomoc. Spolupracovat může jen se soudem. Český soud ale zase ze zákona nemůže v rámci přípravného řízení žádat o mezinárodní pomoc.

Na Belize se cesta zpočátku zdála jednodušší. Česká republika sice nemá s tímto státem žádnou bilaterální dohodu, tedy ani dohodu o právní pomoci, ale podařilo se přesvědčit místní orgány, aby obvinění Vostrému doručily. Snaha byla marná. "Pokusy belizské policie jsou zatím neúspěšné, neboť se Vostrý nezdržuje v místě bydliště," řekl koncem března ČTK náměstek nejvyšší státní zástupkyně Jaroslav Fenyk. Od té doby se k případu Vostrý a Kožený nechtěl nikdo vyjadřovat.

Státní zástupce z odboru závažné hospodářské kriminality pražského vrchního státního zastupitelství dnes uvedl, že předchozí pokusy doručit obvinění byly v souladu s mezinárodním právem. Českým žádostem o právní pomoc nebylo podle žalobce vyhověno i přes "evidentní počáteční snahu orgánů těchto států doručit rozhodnutí adresátům". Negativní stanoviska justičních orgánů obou zemí byla podle něj vyvolána výhradně návrhy podezřelých, respektive jejich právních zástupců, ve snaze doručení obvinění zabránit.

Ochota ke spolupráci se vytratila

"Takové postoje obou podezřelých jsou v přímém protikladu k jejich dříve učiněným prohlášením o ochotě ke spolupráci s orgány České republiky a svědčí o jejich úmyslu se trestnímu řízení všemi prostředky dále vyhýbat," zdůvodnil žalobce, proč rozhodl dvojici stíhat jako uprchlou.

Na Koženého bylo před dvěma lety připraveno také obvinění z podvodu kvůli tomu, že odváděl z Harvardských investičních fondů peníze, které získal prodejem akcií z kupónové privatizaci, a převáděl je na kyperskou společnost Zenko Trading, jíž ovládal. Transakcemi měl v době od 1. března do 15. dubna 1995 způsobit Harvardským investičním fondům škodu ve výši asi 250 milionů korun. Je pravděpodobné, že i z tohoto činu byl nyní obviněn.

Harvardskými fondy se začal zabývat pražský úřad vyšetřování na konci roku 2000 na základě trestního oznámení, které podal likvidátor Harvardského průmyslového holdingu Zdeněk Častorál. O celé akci jako první informoval v tisku premiér Miloš Zeman. Objevily se proto spekulace, že se kauza Kožený otevřela na zakázku vlády. Kauzu provázela také výměna vyšetřovatele poté, co letos v únoru od policie odešel rada Václav Láska. "Nemohu nadále akceptovat podmínky, za kterých se vyšetřuje nejzávažnější hospodářská kriminalita," zdůvodnil odchod Láska. Podle tehdejšího náměstka policejního prezidenta Miroslava Antla ale Láska nepracoval tak, jak měl.

Kožený nabídl v rámci první vlny kupónové privatizace občanům desetinásobek vložené sumy. Za tisíc korun, které stála kupónová knížka, slíbil do roka 10.000 korun. Svůj slib splnil - v roce 1993 si skoro 300.000 akcionářů vyzvedlo slíbený desetinásobek. Propagací Harvardských investičních fondů zároveň přispěl ke zvýšení zájmu veřejnosti o účast na první vlně kupónové privatizace. Harvardský průmyslový holding, který vznikl z privatizačních fondů Koženého, byl od roku 1997 v likvidaci.

(iln), MF DNES

obsah | Česká republika