Provoz na magistrále zastavil prasklý vodovod

Prasklý vodovod způsobil v centru Prahy dopravní kolaps. Miliony litrů vody zaplavily důležitou křižovatku na hlavní dopravní tepně hlavního města. Voda sahala až do výše 30 cm.

Nehoda potrubí u křižovatky ulic Sokolská a Rumunská nedaleko náměstí I.P.Pavlova zastavila dopravu na severojižní magistrále v centru Prahy. Havárie následně zkomplikovala v centru automobilovou dopravu i provoz MHD. V některých ulicích doprava zcela zkolabovala. Magistrát vyzval motoristy, aby v příštích dnech omezili jízdy automobily.

Z potrubí vytékalo asi tisíc litrů vody za vteřinu, řekla mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Marcela Dvořáková. Po několika desítkách minut se vodu podařilo uzavřít.

Voda tryskající z potrubí nadzvedla povrch vozovky v celé šířce Sokolské a voda s vyplavenou zeminou a kusy vozovky proudila Ječnou směrem na Karlovo náměstí. Na místě bylo až půl metru vody. Poškozená ulice bude opravena během jednoho týdne, podle Dvořákové bude třeba opravit asi 500 metrů čtverečních vozovky. Žádná z budov v okolí havárie není podle městského statika ohrožena. "Pouze v jednom ze sklepů byly zjištěny zhruba dva centimetry vody, ze statického hlediska jsou však všechny budovy v pořádku," sdělil šéf krizového řízení města Petr Beran.

Utekly tři miliony litrů

Podle odhadu manažera centrálního dispečinku PVK Jana Záveského mohly uniknout asi dva až tři miliony litrů vody. Havárii pravděpodobně vedle změny teplot způsobilo také stáří vodovodu, který je z roku 1908.

Očití svědci řekli, že na ulici bylo až 30 centimetrů vody. Podle svých slov seděli v restauraci v místě havárie, ale museli ji opustit, protože na stěnách se začaly objevovat průsaky vody a živel prý tekl i do kuchyně.

Havárie na vodovodu krátkodobě přerušila dodávky vody zejména zejména v okolí Karlova náměstí včetně Všeobecné fakultní nemocnice. "Voda poteče, občané se nemají čeho obávat. Konáme veškeré kroky pro to, aby byl termín dokončení opravy zkrácen na co možná nejkratší dobu," uvedl primátor Pavel Bém.

Městská doprava zažila kolaps

Doprava v centru se přes den pohybovala na hranici průjezdnosti, v podvečer se na některých místech zastavila. Před 18. hodinou byl neprůjezdný Nuselský most do centra, Legerova, Wilsonova a Ječná. Obtížně průjezdný byl i Hlávkův most do centra.

Stupeň čtyři až pět, tedy na hranici neprůjezdnosti, panoval na Smetanově nábřeží, Jiráskově mostě a v Resslově ulici ve směru ke Karlovu náměstí. Prakticky neprůjezdné byly Opletalova, Politických vězňů či Jindřišská. Podle primátorova náměstka Rudolfa Blažka bude v Legerově ulici přes noc umístěno značení, aby řidiči mohli ulicí jezdit v obou směrech. Pro každý budou vyhrazeny dva pruhy. Informační značky o omezení dopravy v centru budou už na příjezdech do metropole.

Kvůli vodě musel dopravní podnik odklonit některé tramvajové linky. Voda na kolejích zamrzla, koleje navíc zaplavil písek a bláto. Metro zasaženo nebylo a jezdilo. Podle mluvčí dopravního podniku Michaely Kuchařové se změny v dopravě zřejmě dotknou i nočních autobusových linek vedoucích přes magistrálu.

ČTK

obsah | Česká republika