Havel se rozloučil symbolem listopadu 89

Václav Havel pronesl v neděli večer svůj poslední prezidentský projev. Na stole měl tradiční psací soupravu, k vidění byly také fotografie obou jeho manželek. Očividně uvolněný Havel se rozloučil symbolem listopadové revoluce, typicky vztyčeným ukazováčkem a prostředníčkem ve tvaru V.

Havel tak po necelých třinácti letech opustil Pražský hrad, kam jej podle jeho slov vynesla zásadní proměna poměrů v zemi. "Byl jsem tehdy upřímně přesvědčen, že ho přijímám jen na několik měsíců, do prvních svobodných voleb. Jak patrno, všechno dopadlo jinak."

Havel prožil poslední den v pozici hlavy státu náročným programem. Ráno s manželkou Dagmar po boku položil věnce k soše Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí, k Památníku obětí komunismu v Motole a k pohřebišti politických vězňů v Ďáblicích. U pomníku svatého Václava na Václavském náměstí na něj v mrazivém počasí čekalo několik desítek lidí, kteří se s ním chtěli rozloučit.

Přišla jsem mu poděkovat za všechno, co pro nás udělal, řekla Milena Martincová. "Budu na něj vzpomínat v dobrém. Nejvíc si budu vážit jeho pravdomluvnosti," dodal Jiří Žižlovský.

Odvolání šéfky ČSÚ Bohaté

Havel poté přijal rezignaci předsedkyně Českého statistického úřadu Marie Bohaté. Ta odstoupila, když Eurostat přisoudil vinu za nedávné statistické pochybění jak ČSÚ, tak Generálnímu ředitelství cel.

Setkání se Špidlou a Zaorálkem

Asi nejdůležitější povinnost čekala na Havla po obědě, kdy se setkal s premiérem Vladimírem Špidlou (ČSSD) a předsedou Sněmovny Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), na které přejdou některé z prezidentských pravomocí.

Špidla i Zaorálek poté na krátkém setkání s novináři ujistili, že pravomoce budou vykonávat konzervativně a nehodlají jich během času do zvolení nové hlavy státu zneužít. "Považujeme to za dočasnou správu prezidentských pravomocí, které nebudeme nijak rozšiřovat," dodali.

Rozloučení s armádou

Havel, jenž s odchodem z prezidentského křesla přestane být i vrchním velitelem ozbrojených sil, se rozloučil také s armádou. Krátce před druhou hodinou začala na třetím nádvoří Hradu vojenská přehlídka. Po jejím skončení Havel poděkoval hradní stráži, ale i lidem, kteří se s ním dnes přišli rozloučit. V několika slovech jim popřál vše dobré. Následovalo setkání s generalitou.

Do půlnoci zůstal v pohotovosti

Z Pražského hradu naposledy odešel jako prezident krátce před 18. hodinou. Zaměstnanci prezidentské kanceláře udělali na chodbě, kterou Havel společně s manželkou Dagmar šel ze své kanceláře k výtahu, špalír. S každým z pracovníků kanceláře si potřásl rukou. Někoho dokonce dojemná chvíle dohnala až k slzám. Novinářům sdělil, že se večer bude dívat na televizi. Přesto až do půlnoci zůstal v pohotovosti pro případ, že by bylo nutné vykonat ještě nějaké státnické záležitosti. Úderem půlnoci zmizela z Pražského hradu i prezidentská vlajka a objeví se tam opět ve chvíli, kdy Havlův nástupce složí slavnostní přísahu.

ZDENĚK SMÍŠEK, NOVINKY

obsah | Slovenská republika