Havel bude bojovat za kubánské disidenty

Bývalý český prezident a disident Václav Havel se chce výrazně angažovat v dodržování lidských práv na Kubě. Havlův úmysl oznámil ministr zahraničí Cyril Svoboda. Podle něj se česká diplomacie chystá materiálně podporovat kubánskou opozici, kterou utiskuje režim Fidela Castra.

Česká vláda chce podle Svobody zvednout zájem světové veřejnosti. Havlovo jméno a věhlas mohou přispět k tomu, aby svět na Kubu nezapomínal. Svoboda minulý týden také Havlovi nabídl, aby se stal vyslancem dobré vůle. Svoboda se s Havlem sešel minulý týden na pracovní snídani, kde se domluvili, jak by měla spolupráce vypadat. Jak konkrétně se český exprezident do pomoci kubánské opozici zapojí, je potřeba ještě upřesnit. Havel kubánské disidenty podpořil i v době, kdy byl hlavou státu.

Česká republika v minulosti předkládala a prosadila v Organizaci spojených národů rezoluce poukazující na nedodržování lidských práv na Kubě. Do Česka míří i kubánští disidenti, naposledy letos zemi navštívil významný člen opozice Oswaldo Payá.

Havel je ve světě uznávaným bojovníkem za lidská práva. Před rokem 1989, kdy v tehdejším Československu padl komunistický režim, byl nejvýraznějším představitelem disentu. Jeho popularita ho vynesla až na prezidentský úřad, který od roku 1990 vykonával s malou přestávkou v době dělení federace až do letošního roku.

. Svobodův návrh, aby se stal krizovým vyslancem, Havla potěšil. Šéf české diplomacie si myslí, že Havlův názor může být díky jeho autoritě mnohdy účinnější než jednání aktivních politiků. "Je to člověk, kterému určitě zvedne telefon nejenom Svatý otec, Putin, ale i třeba prezident Bush," řekl minulý týden Svoboda.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika