Milosti: věčný problém Václava Havla

Téměř dva tisíce milostí udělil během třinácti let na Hradě prezident Václav Havel. Naprostá většina z nich prošla bez zájmu veřejnosti. Některé se však dokonce podepsaly na Havlově popularitě.

Na podzim roku 1995 sociologové zjistili, že popularita Václava Havla vůbec poprvé dramaticky poklesla. Když se pak pídili po tom, co vlastně pád způsobilo, došli celkem k jednotnému názoru: byla to milost, kterou Havel udělil restaurátorce Martě Chadimové, obžalované ve velmi nepřehledné restituční kauze. Ačkoliv za celou svou prezidentskou kariéru udělil méně milostí než jeho komunistický předchůdce Gustav Husák za jediný rok, mohl si být Václav Havel jistý, že se veřejnost bude o tento bod jeho agendy zajímat víc než o jakoukoliv jinou státnickou povinnost.

Šimůnek, Odložil, řidiči

První milostí, která vzbudila mimořádnou pozornost, byl případ cyklokrosařského mistra světa Radomíra Šimůnka. Václav Havel mu v červnu 1994 odpustil část trestu za automobilovou nehodu, při níž populární sportovec zavinil smrt tří lidí.

Rok nato následovala kauza Chadimová a začas zase Martin Odložil, syn Havlovy přítelkyně Věry Čáslavské. Při rodinné tragédii zabil v hádce svého otce. Nebyla to však jen známá jména, která budila zájem médií.

V poslední době byl Havel kritizován za milosti, které se týkaly dopravních nehod. Loni v dubnu například Havel omilostnil řidiče, který před sedmi lety v Mostu srazil při bezohledné rychlé jízdě čtyřicetiletého muže a jeho osmiletého syna. Oba zemřeli.

Další problematickou milost získala před lety řidička, která v roce 1996 zabila v Pardubicích cyklistu. Policisté tehdy zjistili, že řidička vůbec nevlastnila řidičský průkaz.

Až soud udělá svou práci

Častým tématem vášnivých debat se stal občasný Havlův vstup do případu, který ještě ani nedospěl k soudnímu rozuzlení, někdy i proti vůli omilostněných. (Například v případě stíhání novinářů MF DNES Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka, obviněných v kauze Olovo.)

Právo českého prezidenta zastavit probíhající případ (tzv. abolice) je skutečně ojedinělé i v mezinárodním měřítku. Například sousední Slováci toto právo své hlavě státu odebrali při novele ústavy před třemi lety. Není to však jediná česká právní rarita: podobně nevídaná je ve světě i šíře imunity, které se těší čeští poslanci a senátoři. (Milosti i imunita mají také své kořeny ve středověku.) Omezit milosti chtěly v dobách opoziční smlouvy ČSSD a ODS: jejich návrh změn ústavy nakonec ztroskotal. Vicepremiér Rychetský však i dnes navrhuje, aby prezident nemohl vstupovat do neukončených případů a aby milost spolupodepisoval i ministr spravedlnosti.

Kandidáti: Budeme jiní

Dnešní prezidentští kandidáti téměř shodně zdůrazňují, že by s nepopulárními milostmi nakládali daleko opatrněji a zásadně by je udělovali až po definitivním skončení případu. "Milosti bych konzultoval s ministrem spravedlnosti a udělil bych je vždy až poté, co skončí svoji práci justice," prohlásil například prezidentský adept ČSSD a bývalý ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš.

Ani Václav Klaus nepromarnil příležitost, jak se od svého velkého rivala odlišit: "Dnešní prezident udělování milostí nadužíval a udělil několik milostí velmi sporného typu. Proto si myslím, že není třeba měnit legislativu, ale jednání prezidenta," prohlásil kandidát ODS v pátečním rozhovoru se čtenáři serveru iDNES.

Milost za marihuanu

Při bližším pohledu na Havlovy milosti však najdeme i případy, které veřejnost přijala úplně bez problémů. S prezidentskými milostmi souhlasí lidé většinou tehdy, když pomohou zastavit zbytečně přísnou represi - a to klidně dlouho předtím, než o jeho případu rozhodl soud.

Třeba na konci loňského roku, kdy Havel zastavil trestní stíhání osmasedmdesátiletému muži, který si na zahrádce pěstoval konopí kvůli léčbě Parkinsonovy choroby. Stejně tak nikdo neprotestoval ani proti milosti pro skautského vedoucího, na jehož táboře se při koupání utopil jeden z chlapců. Za milost se v tomto případě přimluvili i rodiče utonulého hocha. Bez problémů se veřejnost vyrovnala i s milostí pro devatenáctiletého mladíka, který svým kamarádům prodal několik cigaret marihuany. U soudu za to dostal čtyři roky.

Milost pro Železného

Na Havlových milostech jsou občas zajímavé i "mediální souvislosti". Vůbec nejčastěji je prezident kritizován TV Nova. Ještě před pěti lety ovšem Nova tak kritická nebyla. Ve hře totiž byla milost, která by velmi pomohla staršímu synovi generálního ředitele Vladimíra Železného - Davidovi, odsouzenému za znásilnění. Havel nakonec mladému Železnému milost neudělil.

JINDŘICH ŠÍDLO, DAVID MACHÁČEK

obsah | Česká republika