Havel: Rozchod se Slováky byl správný

Češi a Slováci jsou si dnes bližší než kdy jindy, řekl prezident

Mimořádně smířlivý, s jedním překvapivým momentem, byl poslední novoroční projev prezidenta Václava Havla Jako dlouholetý zastánce společného státu Čechů a Slováků Havel poprvé připustil, že rozpad federace před deseti lety byl správným krokem. Zalitoval pouze, že rozdělení Československa neprovázelo referendum, čímž se celá událost přiblížila spíš nějaké účetní operaci.

"S odstupem času se mně stále víc zdá, že ať už se to tehdy stalo jakkoli divně, je dobře, že se to stalo. Většina národů musí zřejmě aspoň na chvíli zakusit plnou vlastní státnost, aby pak mohla dobře spolupracovat s jinými," konstatoval ve svém třináctém novoročním vystoupení. Ačkoli Václav Havel coby prezident k lidem promluvil na Nový rok naposledy, vyhnul se jakékoli zmínce o svém působení na Pražském hradě. Namísto toho bilancoval uplynulých deset let nového českého státu, který se podle něho stal důvěryhodnou a respektovanou demokracií. Se zjevným potěšením komentoval zejména výsledky letošních parlamentních voleb. Neodpustil si však varování, ve skryté narážce na novopečeného senátora Vladimíra Železného, ředitele TV Nova: "Různá bratrstva lidí vždy připravených se obratně obohacovat na úkor ostatních a usilovat přitom o beztrestnost, či dokonce politické krytí bohužel stále existují. Nesmíme tomu jen odevzdaně přihlížet." To byla jediná věta, kterou mu politici v jeho projevu vyčítali.

"Bylo to zbytečně konkrétní a nezapadalo to do tónu celého projevu," míní místopředseda sněmovny Jan Kasal. Odcházející prezident se i v projevu vystříhal konkrétnější představy, kterého z kandidátů by rád viděl v roli svého následovníka. "Věřím, že se jím stane člověk moudrý, otevřený a odpovědný, který bude tvořivým partnerem politické reprezentace," řekl pouze.

(r)

obsah | Česká republika