Světoví vládci se loučili s Havlem

Prezidentovi České republiky Václavu Havlovi za všechny v emotivním poselství plném komplimentů a chvály poděkoval francouzský prezident Jacques Chirac. Svému českému protějšku předal na Pražském hradě speciální dárek na rozloučenou - kopie Severoatlantické smlouvy a smlouvy o přistoupení Česka k NATO svázané v kožených deskách.

Středeční slavnostní večer na Pražském hradě byl rovněž symbolickým ocenění českého prezidenta Václava Havla. Hlava českého státu se totiž nynějším summitem NATO v Praze rozloučí se světovou politikou, jelikož mu k únoru příštího roku vyprší funkční období.

Chirac prohlásil, že dramatik a spisovatel Havel byl v době komunistického režimu nositelem nadějí utlačovaných a světlem v "nejčernější době", kterou země zažila. "Bylo to světlo člověka usměvavého, pokorného, laskavého, ale člověka železné vůle, který nikdy, ani v hlubokém žaláři a v hluboké totalitě, neochabl," řekl francouzský prezident, který Havla oslovoval "Drahý Václave". Havlův přínos světové politice přirovnal k odkazu takových politiků, jako byl Winston Churchill, Charles de Gaulle, Kondrad Adenauer, Nelson Mandela, Mahátma Gándhí a další státníci, humanisté a bojovníci za lidská práva. Právě takoví "snílci" jsou podle Chiraka zosobněním dvacátého století, které přineslo dvě světové války, holocaust i padesát let komunismu.

Ministři v Obecním domě

Následné večeře na Pražském hradě se zúčastnili premiéři a prezidenti a jejich manželky, zatímco šéfy diplomacií a obrany hostil v Obecním domě český ministr zahraničí Cyril Svoboda a obrany Jaroslav Tvrdík. Nynější summit NATO označovaný za klíčový pro jeho budoucnost s ohledem na nové hrozby ve světě, se koná poprvé v zemi někdejšího východního bloku. K tomu, že volba nakonec padla na české hlavní město, jemuž podle informovaných kruhů na úplném počátku konkurovala Paříž, přispěla vážnost, jíž se Havel u spojenců těší. Český prezident se svou autoritou zasadil o přijetí Česka, Polska a Maďarska do Aliance v roce 1999 a patřil mezi neúnavné stoupence jejího dalšího rozšíření.

JIŘÍ ROŠKOT

obsah | Česká republika