Havel by chtěl omezit přístup k svazkům StB

Dvacet bývalých disidentů, včetně exprezidenta Václava Havla, požaduje omezení přístupu ke svazkům komunistické Státní bezpečnosti. Nelíbí se jim, že se kdokoliv může bez omezení dostat k citlivým údajům o lidech, jež StB sledovala, uvedla ČT.

Bývalí disidenti požadují, aby citlivé informace o sledovaných osobách byly zpřístupněny pouze s jejich souhlasem. Některé informace by tak nebylo možné zveřejnit.

Žádost prý podpořili vedle Havla například polistopadový ministr zahraničí Jiří Dienstbier, historik Jan Křen a socioložka Jiřina Šiklová. Adresovali ji premiérovi Jiřímu Paroubkovi, ministru vnitra Františku Bublanovi a Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Historik Radek Schovánek řekl, že iniciativa omezující přístup ke svazkům StB je jednoznačně krok zpět. "V okolních zemích vznikly instituce, které tyto dokumenty zpracovávají, zpřístupňují," dodal.

Náměstek ministra vnitra Vladimír Zeman uvedl, že omezení přístupu ke svazkům StB pro určité osoby není z hlediska demokratického přístupu k otevření archivů prakticky možné.

Podle Zemana má ministerstvo vnitra pouze jedno přijatelné řešení: ke svazkům, jež se týkají soukromí sledovaných osob, připojit jejich vlastní vyjádření o tom, jak popisovaná událost probíhala.

ČTK

obsah | Česká republika