Havel neformálním vyslancem?

Václav Havel si po odchodu z Hradu možná ani nevydechne a nezmizí coby soukromník do Portugalska či na Hrádeček. Vládní činitelé by ho rádi neformálně nasadili jako českou kartu do citlivých diplomatických debat. Navíc návrh zákona o požitcích hlav státu po skončení mandátu vychází z toho, že exprezident "bude nadále veřejná činná osoba a bude vykonávat veřejně prospěšné aktivity".

Autor této předlohy Pavel Rychetský (ČSSD) míní, že Havel nebude zřejmě jen "penzionovaným politikem", ale bude dostávat plat a plnit diplomatické úkoly. To předpokládá i šéf lidovců a ministr zahraničí Cyril Svoboda: "Může nastat situace, aby se v otázce citlivých vztahů vyjádřil Václav Havel, protože z nějakých důvodů bude dobré, aby se vyjádřil on než politik, který je ve funkci." Podle něj to však neznamená na plný úvazek, ale jen "tu a tam". Připomenul například roli amerického exprezidenta Jamese Cartera, který obdržel za své mezinárodní aktivity Nobelovu cenu míru. Ipremiér Vladimír Špidla je přesvědčen, že Havlův kredit a vliv v zahraničí se mohou zřetelně promítnout do prestiže naší země. Nevidí problém ani v tom, kdyby exprezident uváděl názory odlišné od postojů například české vlády či parlamentu.

"Není to hlava státu a ani odlesk hlavy státu. Je to vlivný soukromník, nic víc. Ničím nebude vázán," reagoval na dotaz Práva předseda vlády. Zároveň dodal, že exprezident Havel bude "doživotním státním zaměstnancem".

Špaček: nemusí také dělat nic

Představy politiků však trochu zchladil Havlův mluvčí Ladislav Špaček. "Třeba nebude chtít vyvíjet žádnou aktivitu. Záleží na jeho osobní vůli, osobním nasazení. Stát od něj bude moci těžko něco vyžadovat. Spíše se vychází z tradice, která je v jiných zemích, že bývalí prezidenti jsou váženými reprezentanty své země," řekl na dotaz Práva. Podle něj Havel se svými spolupracovníky nikdy o svém dalším působení nemluvil a nechce ani komentovat návrh zákona o platu a požitcích exprezidentů, kterým se nyní zabývají poslanci. Vedle doživotního platu, který se skládá z běžné zdanitelné mzdy 69 700 Kč a takzvaného paušálu 46 500 korun na různé výdaje, by měli mít exprezidenti také doživotně nárok na 40 tisíc korun na úhradu kanceláře. Po skončení mandátu mohou také bývalí prezidenti využívat doživotně i služební auto a po dobu pěti let mají mít i nárok na osobní ochranku. Podle mluvčího Havel vždycky byl veřejnou osobou a to zůstane, i když se uchýlí do ústraní a bude psát.

"Nikdy už nebude naprostým soukromníkem jako anonymní člověk," prohlásil. Zároveň připomenul, že bývalí prezidenti pořádají například přednášky nebo se zúčastňují světových konferencí, ale záleží vždy na tom, jestli chtějí či zda je téma zaujme.

Ransdorf: může psát absurdní drama

K případným budoucím aktivitám Havla se odmítl vyjádřit předseda ODS Václav Klaus "Ne, ne, nic ode mne neuslyšíte," řekl na dotaz Práva. Místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf soudí, že Havel, který avizoval, že se vrátí ke své spisovatelské profesi, bude mít v tomto směru určitě dost práce. "Kdyby opět napsal absurdní drama, tím spíše, že je to žánr dneska výjimečný a ve světě se už nenosí," míní. Zároveň soudí, že exprezident bude mít určitě příležitost účastnit se podobných akcí, jako je Fórum 2000, jehož zakladatelem je právě Havel. "Může tam vystupovat se svými názory a nepochybně najde své posluchače," poznamenal.

JITKA GÖTZOVÁ

obsah | Česká republika