Atentát na Heydricha na vlastní kůži

Heydrichův automobil po atentátuPražané se při příležitosti nikátní expozici 60. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha dočkali unikátní expozice. Výstavu "Atentát, operace Antropoid 1941-1942" připravilo žižkovské Muzeum Historického ústavu Armády ČR. Uskutečňuje se pod záštitou ministra obrany Tvrdíka a byla zahájena v pondělí za účasti premiéra Zemana.

Reinhard HeydrichLahůdkou je Heydrichův černý Mercedes Benz 320. Vystaveny jsou však i osobní věci a šaty parašutistů, kteří atentát provedli, či průkazy totožnosti mužů z Lidic, popravených v rámci msty nacistů. Nechybí ani panel se jmenným seznamem všech popravených ležáckých a lidických obyvatel. K nahlédnutí bude i soustrastný telegram protektorátního prezidenta Emila Háchy zaslaný Adolfu Hitlerovi. Expozici doplňuje sestřih z protektorátních týdeníků, ale i němý dokument, který Němci natočili při likvidaci Lidic. Právě vyhlazení obcí Lidice a Ležáky je věnována poslední část projektu.

S HimmleremPremiér Miloš Zeman přednesl při zahájení výstavy emotivní projev, v němž varoval před současnými snahami revidovat výsledky poválečného uspořádání. "Proti historickému zlu, proti nenávisti, která našla své ztělesnění právě v třetí říši, je třeba stavět se od samého počátku," zdůraznil.

"Svým pojetím nemá výstava v českém muzejnictví obdoby. Je koncipována tak, že příběh aktérů operace Anthropoid, atentátníků Josefa Gabčíka a Jana Kubiše, může každý návštěvník prožít doslova s nimi," říká jeden autorů výstavy Eduard Stehlík.

Výstava bude otevřena v období květen - říjen každý den s výjimkou pondělí od 9:30 do 18:00 hod., v listopadu až dubnu od pondělí do pátku od 8:30 do 17:00 hod. do konce roku 2003.

(lw)

obsah | Česká republika