Hoffmann za zpěvu Internacionály nastoupil do vězení

Prominent minulého režimu Karel Hoffmann nastoupil v pondělí krátce před polednem do pražské věznice Pankrác. Za mřížemi má strávit čtyři roky, neboť byl v souvislosti se srpnem 1968 odsouzen za sabotáž. Jeho příznivci mu na rozloučenou zazpívali Internacionálu.

Hoffmann přijel k věznici za doprovodu desítek soudruhů a své dcery metrem. Když zazněly první tóny Internacionály, náhodně přihlížející lidé zkoprněli.

Předtím do pražského sídla KSČM svolal novináře, kterým přednesl své prohlášení. "O milost jsem nikdy nežádal a až do smrti budu žádat spravedlnost," uvedl Hoffmann v reakci na včerejší vyjádření prezidenta Václava Klause, který o jejím udělení uvažuje. Prý také chápe, že prezident je ve velmi těžké situaci. Na tiskové konferenci byl mj. přítomen i místopředseda KSČM Václav Exner.

Osmdesátiletý Hoffmann se stal nejstarším českým vězněm a také jediným komunistickým funkcionářem, který byl za události v srpnu 68 nepodmíněně potrestán.

Dnes se před novináři opřel do soudního procesu, jehož byl ústřední postavou. Nelíbilo se mu především to, že se stále měnila kvalifikace trestného činu, za který byl souzen. Jako vedoucí Ústřední správy spojů totiž nařídil v noci na 21. srpna 1968 vypnutí rozhlasových vysílačů. Stalo se tak právě v době, kdy předsednictvo ÚV KSČ vysílalo prohlášení odsuzující okupaci. Jeho počínání bylo dokonce označováno jako vlastizrada, nakonec byl ale odsouzen za sabotáž.

Hoffmann: okupaci bylo možné předejít

Hoffmann obvinil soudce, že co se týče jeho zdravotního stavu, nepřihlédli k odborným vyjádřením lékařů. Při soudních líčení prý byla patrná "zaujatost soudů a snaha ho za každou cenu odsoudit".

Z jeho slov pak vyplynulo, že veřejným objednavatelem byl polistopadový prezident Václav Havel. "Vstupu vojsk bylo možno předejít. Levicové složky ale selhaly. Byla to nejméně vhodná možnost záchrany socialismu. Jinak by už v roce 68 došlo k listopadu 89," dále konstatoval Hoffmann.

Po skončení tiskové konference zamířil v doprovodu svých příznivců k věznici na pražském Pankráci. Předtím ještě řekl, že je na nástup výkonu trestu připraven a hodlá za mřížemi pokračovat v popisování událostí, kterých byl jako člen nejvyššího vedení strany přítomen.

JANA LINKOVÁ, PRÁVO

obsah | Česká republika