Homosexuálové se dočkali registrovaného partnerství

Sněmovna schválila kontroverzní zákon o registrovaném partnerství, který legalizuje soužití osob stejného pohlaví. Česko se tak stane dvanáctou evropskou zemí, kde bude soužití homosexuálů pod zákonnou ochranou. Pro zákon hlasovalo 86 poslanců, proti se vyslovilo 47 zákonodárců. O zákonu nyní rozhodne Senát a prezident Václav Klaus.

Zákon o registrovaném partnerství dříve několikrát ve Sněmovně neuspěl, první pokus o úpravu soužití gayů a lesbiček se datuje k roku 1998. Zákon však neumožňuje, aby tyto páry mohly adoptovat děti.

Homosexuálové budou podle zákona moci uzavírat partnerské svazky, které budou podobně jako manželství evidovány v matričních knihách. Právní předpis upravuje také dědické vztahy, registrovaní homosexuální partneři budou mít stejná práva jako příbuzní zesnulých.

Podle mluvčího Gay a lesbické ligy Slavomíra Gogy lze očekávat velký zájem homosexuálů o uzavření registrovaného partnerství. Po první vlně zájemců však zřejmě nastane snížení počtu homosexuálních partnerství a situace se nebude lišit od heterosexuálních vztahů, kdy lidé upřednostňují život na "psí knížku".

Proti návrhu postavili poslanci KDU-ČSL, kteří patří k tradičním odpůrcům registrovaného partnerství. Soužití gayů a lesbiček rozdělovalo ostatní poslance napříč politickými stranami. Zákon většinou podpořili sociální demokraté, unionisté a komunisté. Naopak většina poslanců ODS byla proti registrovanému partnerství.

I ve třetím čtení byla kvůli homosexuálům ostrá debata

V debatě o registrovaném partnerství nejvíce pro přijetí zákona lobbovali poslanci ČSSD. "Homosexualita je stará jako lidstvo samo," řekl poslanec Jiří Třešňák (ČSSD). Podle něj odborníci dospěli k názoru, že homosexualita je vrozená a není nebezpečná. "Tolerantní postoj nepovede ke zvýšení homosexuality, není infekční," tvrdil Třešňák, který pro registrované partnerství hlasoval.

Poslanec opoziční ODS Marek Benda se pozastavil nad tím, že premiér Jiří Paroubek (ČSSD) měl údajně v etických otázkách soužití homosexuálů přesvědčovat poslance soc. dem., aby hlasovali pro registrované partnerství. "Jednání premiéra Paroubka je bezprecedentní," řekl ve Sněmovně Benda.

Proti Bendovým slovům se ohradil šéf poslanců ČSSD Michal Kraus. "Nečekal jsem takovou péči o vnitřní demokracii v klubu ČSSD od poslanců ODS," prohlásil. "My se necítíme být šikanováni panem premiérem," žertoval Kraus. Poslanecký veterán, který v parlamentu zasedá od roku 1986, připomněl, že návrh zákona předkládali i někteří poslanci ODS, např. Kateřina Dostálová.

Tlustý: zákon není o toleranci

Šéf poslanců Vlastimil Tlustý řekl, že zákon o registrovaném partnerství není o toleranci k homosexuálům. On prý osobně proti gayům a lesbičkám nic nemá. Obává se však, že homosexuálové budou brzy žádat o možnost výchovy dětí. "Nechci se dožít okamžiku, ve kterém dva pánové budou mladému chlapci vysvětlovat, který z nich je maminka," řekl Tlustý.

Česko se stane první postkomunistickou zemí s registrovaným partnerstvím v případě, že zákon schválí Senát a prezident Klaus. V Senátu však má většinu ODS, jejíž poslanci v pátek většinou zákon nepodpořili, osud zákona je tedy nadále nejasný.

(ora), NOVINKY

obsah | Česká republika