Šéfem VZP zvolen Pavel Horák

Poslanci ve středu v tajném hlasování zvolili novým ředitelem Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) na čtyři roky šéfa Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Pavla Horáka (49). Do funkce ho navrhla vláda. Podle informací Práva dostal 93 ze 173 hlasů. Doposud pojišťovnu vedl dočasný ředitel Josef Čekal, který v lednu nahradil odvolanou Jiřinu Musílkovou. Funkce se Horák ujme 2. května.

Horák, ještě před volbou odpovídal na dotazy poslanců a také přednesl svoji vizi v řízení této největší zdravotní pojišťovny. "Mým hlavním úkolem je stabilizovat pojišťovnu, aby mohla v klidu pracovat," řekl . Předpokládá, že smlouvy se zdravotnickými zařízeními, které mají skončit 30. června, budou o šest až osmnáct měsíců prodlouženy a mezitím vypracovány smlouvy nové.

"Čeká nás hodně změn, protože zřejmě vstoupí do financování zdravotnictví i zákon o neziskových nemocnicích. Rád bych, aby finance VZP byly stabilizované, pojišťovna platila lékařům včas a nebyly důvody k její kritice," řekl Horák. Domnívá se, že nucená správa, která nad VZP nyní panuje, by mohla být v brzké době zrušena. To potvrdil Právu i ministr zdravotnictví David Rath s tím, že nucená správa by mohla být ukončena, jakmile bude schválen nový pojistný plán pojišťovny. Ředitelem Všeobecné fakultní nemocnice by se podle informací Práva měl stát dosavadní Horákův náměstek Jan Bříza.

Horák řídí pražskou Všeobecnou fakultní nemocnici (VFN) tři roky, do funkce ho jmenoval tehdejší ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi. Nastupoval z pozice dlouholetého náměstka a od listopadu 2003 také zastupujícího ředitele nemocnice. Horák dokázal VFN z téměř půlmiliardové ztráty v roce 2003 vytáhnout až k mírnému zisku.

Horák studoval v USA

Pod Horákovým vedením vykázala VFN v posledních dvou letech zisk téměř 46,6 miliónu korun, loni 3,6 miliónu korun, předloni 43 miliónů. Přitom ještě v roce 2003 byla v propadu s téměř půlmiliardovou ztrátou. K obratu v hospodaření pomohla změna v účetnictví, snížení nedobytných pohledávek, ale i dohoda s odbory o nezvyšování platů. Zvýšil se i objem vykázané péče zdravotním pojišťovnám, podařilo se dohodnout nižší ceny s dodavateli. VFN snížila své závazky vůči dodavatelům po lhůtě splatnosti. I přes vyrovnané hospodaření však VFN zůstaly nesplacené závazky ve výši 1,2 miliardy korun, ale jejich nárůst se podle Horáka zastavil.

Horákovo působení v čele VFN v Praze ocenil ministr zdravotnictví David Rath, který vládě Horáka navrhl. "Jde o velmi úspěšného manažera, dokázal zastavit propad hospodaření nemocnice," uvedl Rath. Podle něj Horák vyhovuje požadavkům na šéfa největší zdravotní pojišťovny i díky svému vzdělání, které získal i ve Spojených státech, dále je podle něj výhoda, že je Horák bezpartijní.

Gajdáček je k novému šéfovi VZP skeptický

Zvolení nového ředitele VZP považuje výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček za "krok do tmy". Bývalá ředitelka VZP Jiřina Musílková řekla, že doktor Horák se možná ve funkci bude cítit dobře, "protože zadlužená nemocnice a pozdní platby pojišťovny, to k sobě docela letí". VFN je zatížena dluhy, vláda ji v minulosti oddlužovala.

"Nový ředitel VZP zvolený měsíc před volbami, který neprošel ani výběrovým řízením, je jen takový krok do tmy. On sám nebude mít žádné zadání, co s pojišťovnou dělat, jak se to bude dál vyvíjet. Přijde mi to nešťastné," řekl Gajdáček.

VZP hospodaří ročně asi se 110 miliardami korun. Stát po uvalení nucené správy zvýšil platby pojistného za děti, studenty, nezaměstnané a důchodce. Pojišťovna získala i několik miliard pojistného za zrušené státní podniky. Vláda nedávno rozhodla i o tom, že stát pojišťovně půjčí 2,5 miliardy korun. Dluh VZP by tak měl podle Ratha klesnout na pět miliard.

Kdo je Pavel Horák

Pavel Horák je původním povoláním vědecký pracovník a lékař - internista a kardiolog, má titul MBA. Působil deset let ve farmakologickém ústavu, po tříroční stáži v USA pak přešel na klinickou medicínu a na III. interní kliniku VFN. Do vedení fakultní nemocnice nastoupil v dubnu 1997 jako náměstek pro léčebnou péči. V té době byl také předsedou Svazu českých lékařů, odborové organizace, která spolupracovala s Lékařským odborovým klubem (LOK) Davida Ratha. Sám byl předtím také místopředsedou LOK.

PRÁVO, NOVINKY, ČTK

obsah | Česká republika