Češi jsou největší světoví specialisté na houby

Milióny Čechů vyrazili na houby. Po vydatných deštích v červenci a srpnu rostou, konstatovala americká tisková agentura Bloomberg. Snaživí sběrači jich z lesů odnesli už desítky tisíc tun. Češi tak získali označení "největších specialistů" na světě.

V článku nazvaném - Čeští sběrači hub si užívají štědré úrody po deštích - nechybí ani vylíčení případných rizik pro většinu národů nepochopitelného koníčku.

Varování se týká zejména klíšťat, i možné otravy z jedovatých hub, které ročně v ČR v průměru podlehnou tři lidé. Většina Čechů je ale opatrná, z lesa si odnese jen ty exempláře, které bezpečně pozná.

"Léto nám opravdu přálo. Půda je vlhká," svěřil se 65letý penzista Antonín Vorlíček žijící východně od Prahy. "Rád sbírám houby, rád je jím. Přináší mi to opravdu velkou radost," dodal.

Bloomberg podotýká, že sběračská sezóna začala letos o několik měsíců dříve. Češi si tak z lesů odnesou desítky tisíc tun hub. Netradiční zálibě se v ČR věnují až dvě třetiny populace, odhadla tisková agentura.

Česká mykologická společnost doplnila, že by letošní rok mohl být rekordní, dosáhnout až na dvojnásobek běžné "úrody" - tj. na 40 tisíc tun v hodnotě několika miliard korun. V houbařské sezóně tak v ČR klesá spotřeba masa.

NOVINKY

obsah | Česká republika