Husák se vzdal na tři měsíce řidičáku

Rychlostí více než 180 kilometrů v hodině jel se svým vozem v minulých dnech při cestě z Karlových Varů do Prahy policejní prezident Vladislav Husák. Povolenou nejvyšší rychlost překročil se svým vozem i v obci a pravidla porušil rovněž při předjíždění.

Nový silniční zákon by jeho jízdu ohodnotil třinácti trestnými body, pokutou 22.500 korun a zabavením řidičského průkazu. Policejní prezident Vladislav Husák dnes oznámil, že na 3 měsíce dobrovolně odevzdá řidičský průkaz a dá na konto nadace "Národ dětem" 10 tisíc korun.

Redaktoři deníku sledovali jízdu policejního prezidenta v úterý a ve středu. Husák se k rychlé jízdě přiznal až poté, co mu novináři prozradili, že jeli za ním. "Štve mě, že se to stalo. Zapomněl jsem se a je to pro mne velké ponaučení," řekl deníku a dodal: "Můžete napsat, že jsem alespoň svítil a byl jsem připoutaný?" Ministr vnitra František Bublan policejnímu prezidentovi jeho jízdu vytkl. "Shodou okolností u toho byli krajští policejní ředitelé, a tak jsem je hned upozornil, že je nezbytné, aby zákony dodržovali," řekl Bublan.

Prohlášení Vladislava Husáka V úterý a ve středu ráno jsem byl cestou do práce sledován redaktory deníku MF Dnes a přistižen při nikoli nevýznamném překročení povolené rychlosti na dálnici i v obci a údajně také při nebezpečném předjíždění. Mohl bych zpochybňovat průkaznost zveřejněných informací. Mohl bych se odvolávat na ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích, který mi jako policistovi, je-li to nezbytně nutné k plnění úkolů, poskytuje úlevu z dodržování nejvyšší povolené rychlosti. Mohl bych tvrdit, že jsem překročil rychlost, neboť jsem si všiml, že jsem sledován, a cítil jsem se ohrožen. Nic takového neudělám. Jsem si vědom pochybení a veřejně se za něj omlouvám. Článek zveřejněný v MF Dnes může být podnětem k zahájení správního řízení pro podezření ze spáchání přestupku. Bez ohledu na to, zda se tak stane, či nikoliv, rozhodl jsem se učinit následující: 1. Ještě dnes uložím svůj řidičský průkaz na 3 měsíce u příslušného správního orgánu a po tu dobu nebudu řídit motorová vozidla. 2. Ještě dnes poukáži částku 10 tisíc korun na konto Nadace "Národ dětem", zřízené za účelem humanitní pomoci nemocným dětem hospitalizovaným na Klinice dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice v Praze 5 Motole. Mrzí mě, co se stalo, a nebude se to opakovat.

plk. Mgr. Vladislav Husák policejní prezident

Podle premiéra Jiřího Paroubka udělal Husák "velikou chybu". Tvrdou kritiku si šéf policie vysloužil od představitelů ODS. "To už není o bodech, ale o trestu smrti," míní předseda strany Mirek Topolánek. "Policisté by podobné věci neměli dělat. Tím, že dodržují zákon si u lidí získají přirozený respekt - ne že si ho pak vynucují pod hrozbou trestů," reagoval poslanec Ivan Langer. S tím, že Husákovo jednání je velmi nešťastné, se ztotožňují také místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová a poslankyně KDU-ČSL Vlasta Parkanová.

ČTK, LIDOVKY.CZ

obsah | Česká republika