ČR chce přispět Iráčanům na cestu k volbám

Iráckých voleb, které se konají 30. ledna se mohou účastnit také Iráčané žijící v zahraničí. Odevzdat však musejí své hlasy na velvyslanectví v jedné ze čtrnácti zemí, které Bagdád vybral. Česká republika mezi nimi není. Hlasy tak musí odevzdat na velvyslanectví v Berlíně. Na cestu jim míní přispět české ministerstvo zahraničí.

"Projekt leží na stole, zbývá dojednat podrobnosti," uvedl v pondělí mluvčí ministerstva Vít Kolář s tím, že během dne jej dostane ministr. "Počítáme s účastí dvou set Iráčanů, kteří by se jeli tento týden registrovat a příští týden volit," dodal Kolář.

Chtějí-li Iráčané, jichž v ČR žije na tři sta, odevzdat 30. ledna na velvyslanectví své hlasy, musejí se v tomto týdnu jet k volbám zaregistrovat. Do Německa míří i iráčtí voliči z Rakouska, Švýcarska či Polska.

Dopravit by se tam podle Koláře měli autobusem: "Celou akci organizuje humanitární společnost Člověk v tísni spolu s Iráckým fórem. Ministerstvo by přispělo částkou 100 000 korun z peněz určených na obnovu Iráku. Počítáme, že jízdné by bylo symbolické ve výši sto korun."

Česká vláda loni schválila na obnovu Iráku skoro 180 miliónů korun. Česká republika mimo jiné pomáhá s výcvikem policistů.

NOVINKY

obsah | Česká republika