Jak to bylo s "kůlem v plotě"? Jsou dvě verze

Již legendami opředené video s Miloušem Jakešem z Červeného Hrádku, na níž si jako generální tajemník KSČ povzdechl, že se cítí osamocen jako kůl v plotě, má od nynějška dvě interpretace. Své vysvětlení nabízí Milouš Jakeš. Druhé disident a poté i český velvyslanec v USA Alexandr Vondra.

Zesměšnila mne tajná policie, říká Jakeš

"Moje vystoupení na Červeném Hrádku, v němž jsem odpovídal na spoustu dotazů, bylo už všelijak interpretováno," vzpomíná Jakeš.

A pokračuje: "Ale nebylo to nějaké připravené vystoupení, to byla diskuse. Nebyl to referát. Z toho potom na videonahrávku vybrali, co se jim hodilo, přeřeky a tak a udělali z toho velikou záležitost, která měla zdiskreditovat mě i komunistickou stranu. Vnitřní nepřátelé té diskuse zneužili."

"Dnes se ukazuje, že to byla tajná služba. Prostě byl zájem zdiskreditovat mě. Sestříhali to tak, aby to vedlo k mému zesměšnění. To byl smysl a cíl té videonahrávky. Přitom tam o nic směšného nešlo. Znovu říkám - reagoval a odpovídal jsem jen na dotazy," vzpomíná tehdejší generální tajemník.

"Samozřejmě - už tehdy existovaly určité síly i ve straně, které měly zájem mě nějak shodit. Mnozí z těch, kteří včera na cokoliv zvedali ruce a tleskali, naráz začali hledat viníka."

"Podle mě ale byla viníkem ta nečinnost, proti které jsem se ohradil v tom dneska neustále dokola opakovaném a vysmívaném vystoupení, že to předsednictvo, které nebude mít podporu dole, bude jako kůl v plotě," dodává Jakeš.

Kůl v plotě mám na svědomí já, přiznává Vondra

"Ten kůl v plotě mám na svědomí já," říká Vondra.

"Na jaře osmdesát devět mi ten Červený Hrádek přinesl překladatel Pepík Vohryzek. Jestli si to prý nechci poslechnout. Tak jsem si to poslechl a řekl si, že tohle musí ty vysílačky okamžitě dennodenně vysílat, protože to bylo strašné," říká Vondra.

"Napsal jsem dopis Milanu Schultzovi do Svobodné Evropy, zabalil jsem tu kazetu a poslal mu to s doporučením, tohle by se mělo určitě vysílat hodně často, že to nahlodá, že to je jejich velká chyba. Kdo tu kazetu pustil, nevím. Na Červené Hrádky jsem nejezdil," dodává dnešní velvyslanec.

JAN GAZDÍK

obsah | Česká republika