Jandovi hrozí vyřazení z národního týmu

Skokanský úsek lyžařského svazu chce vítěze Světového poháru Jakuba Jandu vyřadit z národního týmu. Důvodem je fakt, že skokan dosud nepodepsal reprezentační smlouvu. "Rada skokanského úseku veškeré možnosti vyčerpala, proto chceme, aby to vyřešil svaz," řekl sportovní ředitel úseku Rostislav Jozífek na tiskové konferenci.

Důvodem sporu mezi Jandou a skokanským úsekem jsou reklamní plochy na závodníkově kombinéze, helmě a lyžích. Skokani si na valné hromadě odhlasovali, že plochy patří úseku a všechny je pronajali. Jandův manažer František Jež by rád získal část reklamního prostoru pro závodníka nebo finanční kompenzaci, která loni činila milion korun. Letos padla na úvod vyjednávání částka pět milionů korun, což členové úseku i výkonného výboru svazu zamítli.

"Naše podmínky jsou dané, neměnné a nebudeme z nich ustupovat. Žádnému sportovci nic nedáme, kdyby tomu tak nebylo, neměli bychom další závodníky," řekl Jozífek. Odhadem vyčíslil prostředky vložené do vývoje Jandovy kariéry od mládí až dosud na deset milionů korun.

Podle člena výkonného výboru Čestmíra Skrbka se svazová exekutiva sejde a bude situaci řešit. "Chtějí to vyřešit do týdne, takže to do týdne bude. Kompromis je jednoduchý, že výkonný výbor do toho vstoupí svými financemi a vezmeme to na sebe," nastínil Skrbek jedno z možných řešení situace. O výši případné částky však nechtěl spekulovat.

Letní Grand Prix pokračuje o víkendu v Zakopaném, kam dnes Janda s týmem odjel. "Polsko odjede a pak chceme, aby se k tomu postavil výkonný výbor čelem," řekl ředitel skokanského úseku Leoš Škoda. Otazník tak visí nad startem loňského vítěze letní série ve slovinské Kranji 2. září.

Kvůli vleklému sporu se objevily spekulace, že by Janda mohl závodit za jinou zemi, například za Polsko. "Varianta, že by Kuba (Janda) skákal za Katar či Polsko, to jsou mediální nesmysly. Věřím, že lidi kolem něj poznají, že jiná cesta než domluva se svazem není. Oni by na to doplatili, včetně Kuby," uvedl Skrbek.

Jež: Výroky jsou vrchol arogance

František Jež, manažer vítěze Světového poháru ve skocích na lyžích Jakuba Jandy, považuje výroky předsedy úseku skoku při Svazu lyžařů České republiky (SLČR) Leoše Škody za vrchol arogance, drzosti a neserióznosti. "Je vidět, jak si svaz váží svého nejlepšího reprezentanta a navíc celkového vítěze Světového poháru," řekl dnes Jež na tiskové konferenci v Praze. Jako Jandovu manažerovi mu jde hlavně o reklamní plochu na lyžích, jež v minulých letech vždy patřila skokanům. Loni plochu přenechal svazovým partnerům, ale dostal za to pro skokana kompenzaci 1,05 milionu korun. Ježovi vadí, že úsek skoku plochu na lyžích prodal na několik let dopředu bez Jandova vědomí.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | Česká republika