Jednání o vládě selhala

Předsednictvo ČSSD ve čtvrtek odpoledne zamítlo dohodu o vytvořeni nové koaliční většinové vlády. Pro dohodu, kterou v noci uzavřeli vyjednavači ČSSD, US-DEU a lidovců, bylo jen 5 členů vedení soc. dem. Celostátní výbor KDU-ČSL naopak dohodu jednomyslně schválil. Ani večerní jednání posun nepřineslo, demisi podali ministři za US-DEU Pavel Němec a Karel Kühnl.

Předsednictvo ČSSD nabídlo bývalým koaličním partnerům novou dohodu - US-DEU a lidovci získají 4 ministerská křesla, oproti původně nabízeným třem, pokud ovšem do vlády nominují jiné lidi, než své stranické špičky, prozradil zdroj informovaný o jednání předsednictva ČSSD.

Předsednictvo chce, aby ČSSD šlo do jednání s původním návrhem proevropské vlády bez politických špiček, řekl ČTK předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Místopředseda vlády Zdeněk Škromach řekl, že předsednictvo zvolilo správný postoj. "Pokud bychom akceptovali tu takzvanou dohodu, tak de facto by to byla bezpodmínečná kapitulace Kalouskovým požadavkům a navíc za velmi ponižujících podmínek," řekl Škromach.

Na schůzku předsednictva strany navázalo jednání poslaneckého klubu sociální demokracie. Ten postup vedení strany podpořil.

Lidovci dohodu schválili

Zatímco předsednictvo ČSSD noční dohodu zamítlo, celostátní výbor KDU-ČSL ji schválil. Do vlády, kterou by měl řídit diplomat Jan Kohout, tak nominovali Milana Šimonovského, Libora Ambrozka a Jaromíra Drábka. Předseda lidovců Miroslav Kalousek vyzval ČSSD, aby uzavřenou smlouvu naplnili.

"Celostátní výbor KDU-ČSL vyzývá ČSSD, aby nerezignovala na zájmy občanů naší země a vytvořila spolu s námi a US-DEU na základě této dohody většinovou proevropskou nekomunistickou vládu," reagoval Kalousek. "My tu dohodu pokládáme za platnou a jsme ji připraveni okamžitě plnit," dodal. To samé očekává od sociálních demokratů, s nimi a unionisty pokračovala jednání ve Strakově akademii od 21 hodin. Schůzka však trvala jen hodinu.

I toto kolo vyjednávání bylo neúspěšné. ČSSD podle místopředsedy lidovců Jana Kasala chce kabinet bez lídrů koaličních stran, což lidovci odmítají. "Byla promarněna jedna dobrá šance, jak vytvořit většinovou nekomunistickou vládu v této zemi. KDU-ČSL na tom nenese žádnou odpovědnost," reagoval po skončení Kasal. I když se Kasal domnívá, že podle Grossova postoje asi přijetí noční dohody možné není, lidovci na ní budou dále trvat a jsou ochotni se k ní kdykoli vrátit. Dohoda byla podle Kasala korektní a nevynucená. "Nyní nese veškerou odpovědnost za další vývoj v zemi Česká strana sociálně demokratická," prohlásil. "Stanislav Gross zřejmě potřebuje více času na to, aby svůj názor dokázal prosadit ve své vlastní politické straně," poznamenal Kasal k odmítnutí noční dohody orgány ČSSD.

Podobně se vyjádřili i unionisté. "Mrzí nás, že vyjednávači sociální demokracie svou úlohu patrně nezvládli. Doufáme, že je šance, aby sociální demokracie svůj postoj přehodnotila," uvedl předseda US-DEU Pavel Němec, který dnes spolu s místopředsedou strany Karlem Kühnlem rezignoval na své funkce ve vládě. Podle Kühnla už mnoho času na potvrzení dohody nezbývá.

Předseda strany Miroslav Kalousek reagoval ostřeji. Vyzval vyjednavače ČSSD k rezignaci, neboť zřejmě nemají k uzavírání dohod o nové vládě potřebné pověření.

Lidovci a unionisté z vlády

"Prostě to vydírání, které ze strany KDU-ČSL je, není něco, co ČSSD v této chvíli může akceptovat. Myslím si, že vyjednávači včera udělali maximum kroků k tomu, aby dohoda vzniknout mohla," řekl po jednání vedení ČSSD Gross. Podle informací ČTK přitom sám na zasedání předsednictva strany proti dohodě hlasoval.

Gross počítá s tím, že neprodleně navrhne prezidentovi Václavu Klausovi, aby odvolal ministry, kteří podali demise. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka po jednání řekl, že varianta proevropské vlády bez lídrů je na stole. Pokud s ní lidovci nesouhlasí, mají odejít z vlády.

"Pokud se k tomu konceptu nebudou schopni vrátit, tak platí stávající stav," uvedl s tím, že současná vláda nepřišla o důvěru a bude pokračovat. Prezident Václav Klaus by ale podle něj měl přijmout demise ministrů, kteří již ohlásili svoji rezignaci, a nahradit je. "V tuto chvíli není v zájmu ČR, aby vláda zůstala dlouhodobě bez rekonstrukce," konstatoval. On sám podle svých slov podporoval včerejší dohodu, zatímco premiér k ní měl výhrady. Kamenem úrazu je podle něj požadavek, aby v kabinetu zůstali lidovci Milan Šimonovský a Libor Ambrozek.

Svoboda do Bruselu?

Šimonovský má být podle noční dohody nadále v čele ministerstva dopravy a vicepremiérem, Ambrozek má vyměnit ministerstvo životního prostředí za zemědělství a nestranický šéf Hospodářské komory Drábek má řídit ministerstvo průmyslu.

Z dosavadní trojice lidoveckých ministrů v Kohoutově týmu nemá zasednout dosavadní šéf diplomacie Cyril Svoboda. Kalousek řekl, že je to nejcitelnější a nejbolestivější ústupek, který jeho strana musela v rámci dohody s partnery učinit. Svobodu označil za nejlepšího ministra zahraničí, kterého kdy Česká republika měla. Svoboda má podle kuloárových informací tři možnosti uplatnit se v diplomacii, údajně ale ani jedinou z nich není post velvyslance v Bruselu.

NOVINKY

obsah | Česká republika