Jirásek s přehledem zůstal v čele ČOV

Milan Jirásek povede Český olympijský výbor i v následujících čtyřech letech. Dosavadní předseda porazil v úterních volbách svého jediného protikandidáta, oštěpaře Jana Železného už v prvním kole přesvědčivým poměrem hlasů 58:33. Stane tak v čele českého olympismu už ve třetím funkčním období.

Z čtyřiadevadesáti členů pléna ČOV, které nového předsedu výboru volilo, odevzdalo své hlasy třiadevadesát zástupců. Dva hlasy byly neplatné.

Boj o předsednické místo se nerozšířil o dalšího kandidáta, o čemž se v předvečer plenárního zasedání spekulovalo. Často se sice připomínalo jméno šéfa atletů Karla Pilného, ale tato možnost padla již na pondělním zasedání výkonného výboru ČOV.

Železný zůstává ve výkonném výboru

První dnes dostal možnost prezentovat své plány Železný. "Rozhodnutí kandidovat bylo nejtěžší v mém životě," řekl oštěpař, trojnásobný olympijský vítěz a světový rekordman. "Zažil jsem mnoho bezesných nocí, bral jsem to vážně," uvedl a přiznal, že byl velice nervózní. "Sportu jsem dal svůj volný čas a vnímal i vše kolem. Cítím, že přišla chvíle, kdy bych mohl sportu něco vrátit," zopakoval své motto.

Oba kandidáti se v mnoha plánech shodli. "Ztotožňuji se s mnoha názory pana Železného," řekl Jirásek. "Týmová práce, to je nejdůležitější bod. Výkonný výbor musí být ochotný spolupracovat," prohlásil oštěpař. Jirásek souhlasil. "A pakliže budu zvolen, vytvořím pro práci Jana Železného všechny potřebné podmínky," slíbil.

Železný nabídl možnost větších příjmů od ministerstva, kde by vytvořil i samostatnou rozpočtovou kapitolu. "Také mohu osobně ovlivnit možnost větších příjmů z MOV," upozornil na své členství v Mezinárodním olympijském výboru, kde je členem Komise sportovců. Z titulu své funkce v MOV zůstává členem výkonného výboru ČOV.

Jirásek: Nesloužit komerci

Jirásek poněkolikáté zdůraznil nutnost nezávislosti ČOV, naplnění olympijské charty. "Zastávám heslo: 'Komerce do služeb sportu, nikoliv sport jako služka komerce'," připomněl svůj cíl. Nastínil i možnost přijetí zákona o sportu a o ochraně olympijských symbolů. "Transparentní musí být tok finančních prostředků," uvedl Jirásek.

Oba kandidáti hovořili o prohloubení systému zdravotního zabezpečení a nutnosti starat se o vrcholové sportovce i po skončení jejich aktivní činnosti. "A nemusí jít jen o finanční podporu," oznámil Železný. "Vím, že mé náměty přesahují jedno funkční období, ale je nutno je alespoň nastartovat," řekl Jirásek.

Znovuzvolený předseda plánuje jasně nastavit mantinely ve spolupráci se soukromou agenturou Česká sportovní, která pro ČOV zajišťuje část peněz. "Česká olympijská musí mít přístup ke všem smlouvám, musí být daná striktní pravidla v těchto vztazích," zdůraznil Jirásek pozici dceřiné společnosti ČOV a poukázal opět na nezávislost. "Když se nebudeme snažit být lepší, nebudeme časem ani dobří," vyhlásil své motto.

Železný se ani v této pasáži ve svém projevu od Jiráska zásadně nelišil. "Zachování České olympijské jako jediné marketingové agentury považuji za zásadní. Je to hlavně o propagaci myšlenek olympismu a fair play," uvedl oštěpař. Chtěl podporovat mládež a malé sporty. "ČOV by měl podporovat i významné sportovní události," dodal atlet.

(elt), PRÁVO, SPORT.CZ

obsah | Česká republika