Svoboda pošilhával po křesle šéfa Sněmovny

Lidovecký místopředseda Cyril Svoboda si výměnou za podporu Miroslava Kalouska v jednáních se soc. dem. o společné vládě řekl o post předsedy Sněmovny. Potvrdil to šéf klubu soc. dem. poslanců Michal Hašek. "Slyšel jsem to a nevyvracím to," prohlásil.

"Nemohu popřít, že bych to slyšel. Pokud vím, bylo to v souvislosti s jeho podmínkou podpory Miroslava Kalouska," řekl i místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Stejně se vyjádřil šéf premiérových poradců Jaroslav Tvrdík: "Ano, je to informace pravdivá."

Podle soc. dem. ale nemohl na takovou podmínku Jiří Paroubek přistoupit, protože pokud by ČSSD sestavovala vládu, pak by post šéfa Sněmovny patřil opoziční ODS. "Není to pravda, je to naprostá pitomost, nehoráznost," bránil se v neděli Svoboda.

Proč neprotestoval už na předsednictvu?

Svoboda je nyní objektem kritiky i svých spolustraníků, kteří mu vyčítají, že ve čtvrtek nedokázal Kalouskovi zabránit v pokračování rozhovorů s Paroubkem o případné společné vládě s podporou komunistů.

"Když nyní mluví o tom, jak je taková vláda nemožná, proč to neřekl již na jednání předsednictva?" kritizoval Svobodu jeden z účastníků jednání předsednictva KDU-ČSL. Podle něho měl místopředseda pouze vyjádřit překvapení nad obratem ve vyjednávání, ale slovem nezaprotestoval ani ve chvíli, kdy Kalousek odcházel sdělit souhlasné stanovisko lidoveckého předsednictva novinářům.

Svoboda v rozhovoru pro čtvrteční Právo, který byl natočen den před Kalouskovým příklonem k soc. dem., doslova řekl: "Úkolem všech politických stran je schopnost jednat a já s tímto názorem vřele souhlasím. Byla-li by jiná situace, to znamená, že by byl pověřen jednáním Jiří Paroubek, není důvod odmítnout sednout za stůl a začít jednat." V pátek, po lavině protestů v KDU-ČSL a po Kalouskově odstoupení z čela strany, Svoboda prohlásil: "Klobouk dolů před naší členskou základnou. Zachránila KDU-ČSL před hanbou a napravila to, že se před volbami něco slibuje a v rozporu s tím se jedná po volbách."

Měl být ve vládě

Svoboda byl jedním z lidovců, s nimiž se počítalo v případné Paroubkově vládě. Sice by zřejmě nedostal post ministra zahraničí, v němž působí dosud, ale soc. dem. s ním počítala do křesla ministra pro evropské záležitosti. Svoboda se s touto možnou variantou svého budoucího působení před svými stranickými kolegy minulý týden ani netajil.

Spolu s tímto postem soc. dem. nabídla lidovcům dalších pět křesel. Spravovat měli zdravotnictví, zemědělství, vnitro, obranu a školství.

Kalousek k těmto personálním prosadil u soc. dem. pro lidovce také další ústupky. Ty se týkaly také mimo jiné změny Zákoníku práce či zákona o neziskových nemocnicích, což byly silné body soc. dem. v jejich volebním programu. ČSSD byla kvůli spolupráci s lidovci také ochotna ustoupit ze svého odmítavého postoje k smlouvě s Vatikánem a slíbila také změnu církevního zákona, s nímž lidovci nesouhlasili.

PRÁVO

obsah | Česká republika