Do Česka zavítal jediný král, který mluví česky

"Drazí přátelé, musíme se brzy sejít! Zavzpomínat! Děkuji vám!" zaznělo letos v březnu spisovnou češtinou poblíž soutoku dvou největších kambodžských řek. Nebylo by na tom nic divného, kdyby slova nepronesl král Norodom Sihamoni. V pondělí přiletěl na oficiální návštěvu Česka.

Životní příběh třiapadesátiletého krále je naprosto unikátní a bezprecedentní. Zejména ve vztahu k České republice. Žádný jiný monarcha k ní nemá tak důvěrný vztah.

Do Prahy ho přivedl tanec

Vše začalo v podstatě náhodou. Osmiletý syn krále Sihanuka a královny Monineath se totiž rozhodl, že se stane tanečníkem. Rodiče proto ihned začali shánět, kde by mohl princ dostat taneční vzdělání.

Československé velvyslanectví v Paříži tehdy jako jediné odpovědělo kladně a pro malého Sihamona se začala psát jeho pražská éra. V letech 1962 až 1975 tu vystudoval konzervatoř a následně balet na Akademii múzických umění. V Praze během svého pobytu bydlel na kambodžském velvyslanectví. Podle svých přátel žil jako nenáročný a pracovitý student.

Na kambodžský trůn usedl v říjnu 2004, ale kvůli tomu, že většinu svého života strávil mimo Kambodžu, ho mnoho krajanů neznalo.

"Pořád se částečně cítí být Čechem"

Ani poté ale nezanevřel na zemi, kde strávil podstatnou část života. Loni v létě například překvapil delegaci českých diplomatů. Oproti obvyklému protokolu se totiž mluvilo česky.

"Král Sihamoni se vlastně dokonce svým způsobem pořád Čechem cítí," tvrdí například Jiří Šitler, velvyslanec v Bangkoku. Ví, o čem mluví. V posledních dvou letech se s ním sešel snad desetkrát.

I sám Sihamoni několikrát v minulosti připomněl, jak mu ve druhé polovině 70. let pomáhaly i české písničky. Tehdy jeho i další členy královské rodiny maoističtí Rudí Khmerové uvrhli do "palácového domácího vězení". V roce 1976 uvěznili i samotného Sihamoniho, kterému také spálili české knihy přivezené po studiích z Prahy včetně jeho oblíbené Babičky Boženy Němcové. Tehdy mu prý jako vzpomínka zůstaly právě jenom naše písně.

Krále čeká bohatý program

Během týdenní oficiální návštěvy se král sejde s řadou čelných českých politiků. V úterý večer ho například čeká státní večeře s prezidentem Václavem Klausem.

V programu má i setkání s premiérem Mirkem Topolánkem či šéfy obou komor parlamentu. Z rukou primátora Pavla Béma převezme čestné občanství Prahy.

Nezapomene ani na návštěvu českého baletu v Národním divadle, kde v minulosti tančil například v Čajkovského Louskáčkovi.

(miz), iDNES.cz, MF DNES

obsah | Česká republika