Kavanovi nabídli významný post v OSN, ale...

Na dvou židlích se ocitl odcházející ministr zahraničí Jan Kavan. Získal sice významnou funkci v OSN, ale jeho angažmá může oslabit chystanou vládní koalici.

Šéf české diplomacie Jan Kavan musí řešit vážné dilema. Jako první Čech v historii bude příští pondělí zvolen do křesla předsedy Valného shromáždění OSN. Výkonem této funkce ale zároveň na jeden rok oslabí chystanou vládu sociální demokracie a Koalice. Pokud se totiž takový kabinet nakonec podaří sestavit, bude mít ve sněmovně, jak známo, většinu jediného hlasu.

Kavanovy absence kvůli práci v New Yorku minimální náskok nové vlády smažou. Budoucí vysoký funkcionář OSN by nové vládě zkomplikoval život zřejmě především při prosazování státního rozpočtu. Hospodařením na příští rok se dolní komora obvykle zabývá na podzim a v zimě. Právě v té době však bývá předseda Valného shromáždění nejvytíženější a většinu času je nucen trávit v newyorském sídle OSN. Jan Kavan ani šéf ČSSD Vladimír Špidla přesto v Kavanově dvojím angažmá žádný problém nevidí. Kavan už několikrát zopakoval, že se poslaneckého mandátu kvůli práci v OSN nevzdá. Jako důvod, proč tak neučiní, uvádí závazek, který vyplývá z osmi tisíc preferenčních hlasů, jež obdržel od svých pražských voličů. Předpoklad, že obě funkce lze zvládat, opírá odcházející český ministr zahraničí především o příklad svého jihokorejského předchůdce v OSN Han Sung-sua.

Řešení se nabízí - zopakovat podobnou dohodu jako v minulém volebním období s ODS. Vždy, když při rozhodování o zákonech chyběl jeden sociální demokrat, hlasovat nešel jeden poslanec opozičněsmluvní strany. ČSSD se může domluvit na takzvaném párování znovu se stranou Václava Klause nebo nově s komunisty.

Místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf se však k této variantě staví odmítavě. "To je naivní představa pana Špidly. Poslal nám přece vzkaz prostřednictvím pana Sobotky, že s námi jednat nebude," reagoval na otázku, zda by komunisté vyšli vládě vstříc. Z reakcí členů ODS i KSČM vyplynulo, že s nimi zatím Špidla o podpoře nevyjednával. Podle místopředsedy ODS Petra Nečase neproběhly o této otázce žádné konzultace. Ani Vojtěch Filip, předseda poslaneckého klubu KSČM, neví o žádné žádosti ze strany sociální demokracie. Podotkl však, že by to bylo respektování volebního výsledku. Klíčové bude zřejmě stanovisko ODS. Ani Petr Nečas, ani další místopředseda Ivan Langer však neprojevují nad aktivitami Jana Kavana nadšení. Podobný postoj se dá očekávat i od zbytku občanských demokratů. Langer k tomu jasně říká: "Pan Kavan se musí rozhodnout, na jakém křesle chce vlastně sedět."

Pokud by Kavan nedal jedné z funkcí přednost, Langer by se nerozpakoval porušit zásadu a žádný člen ODS by při hlasování jednací sál neopustil. Zástupci Koalice, která se Špidlovou stranou vyjednává o účasti ve vládě, si myslí, že jde o problém, který si musí ČSSD vyřešit sama. "Museli si toho být vědomi, když Kavana navrhovali na dvě významné funkce," komentoval situaci lidovecký šéf poslanců Jan Kasal.

SILVIE BLECHOVÁ, LUKÁŠ BELDÍK, LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika