Archeologové našli na severu Čech keltské sídliště

Archeologové odhalili v Národním parku České Švýcarsko keltské sídliště. Ohniště z doby kamenné, zbytky kostí a semen z pravěku našli u Dolského mlýna. Třítýdenní výzkum přinesl řadu nálezů, které nyní budou vědci zpracovávat. Nález označili za nejpřínosnější z tohoto období na území České republiky.

"V rámci České republiky je lokalita asi nejlepším areálem, kde lze zkoumat, jak vypadala struktura osídlení, a poznat způsob života posledních lovců, než přišli zemědělci," řekl Jiří Svoboda, vedoucí výzkumu z brněnského archeologického ústavu.

O osídlení ze střední doby kamenné na Děčínsku se do 90. let minulého století vůbec nevědělo. Po krátkých sondách se uskutečnily tři velké průzkumy, a to v roce 1999, 2001 a letos. "Lokalita u Dolského mlýna, kterou jsme zkoumali nyní, byla asi nejpřínosnější," uvedl Svoboda. Archeologové našli například varné jamky, okruh ohnišť a podobně.

Naleziště bylo podle Svobody velmi mělko po povrchem a ničily jej nájezdy trampů. Proto archeologové museli na výzkumu pracovat rychle. Letos trval tři týdny a podíleli se na něm studenti především z Masarykovy univerzity v Brně.

Obrovskou databázi vzorků budou nadále zkoumat archeologové, ale také botanici. Časem by mohli podat výpověď, jaké bylo České Švýcarsko před 7000 až 10.000 lety. "Předpokládáme, že jej obývalo více druhů živočichů," uvedl Svoboda.

V budoucnosti by mohli pravěká ohniště, které již archeologové znovu zakryli, vidět i turisté. "Jsou velice dobře zachovaná, v budoucnu by se mohla znovu odkrýt a případně dostavět, aby si lidé život v pravěku dokázali lépe představit," dodal Svoboda.

NOVINKY

obsah | Česká republika