Kinský prohrál, palác zůstává státu

Reprezentativní palác Kinských na Staroměstském náměstí v Praze zůstává v majetku státu. Obvodní soud pro Prahu 1 totiž v úterý neuznal nároky Františka Oldřicha Kinského, který se chtěl v případě vítězství do paláce nastěhovat.

Kinský se dnešního jednání neúčastnil, ale podle svého právního zástupce Jaroslava Čapka se hodlá odvolat. Kinský původně žaloval Národní galerii, která v paláci sídlí, později vzal ale žalobu zpět, neboť galerie neměla oprávnění zastupovat stát.

Podle Čapka dnes soud rozhodl na základě dokumentu (konfiskačního výměru), který není podepsán, orazítkován, datován a nebyl adresován Kinskému. "To je pro mě jako pro právníka velkým překvapením, že soud takovýto dokument bere jako základní pro rozhodnutí v tak závažné věci," uvedl Čapek.

Kinský již dříve řekl, že nemá v plánu galerii vystěhovat. Většinu prostor paláce by pronajal.

Desítky žalob leží u soudů

Potomek šlechtického rodu podal na území České republiky více než 150 žalob na určení vlastnictví, požaduje navrácení pozemků, o které po válce přišel. Tvrdí totiž, že konfiskace podle Benešových dekretů zde neproběhla řádně. Pravomocné rozsudky dosud padly v sedmi případech. Pětkrát Kinský vyhrál, dvakrát nikoliv.

(lek), PRÁVO

obsah | Česká republika