Klaus promluvil do světa na BBC

Britská televizní stanice BBC včera obrovským inzerátem v MF DNES lákala české diváky, aby sledovali "bitvu slov a vtipu" mezi prezidentem Václavem Klausem a známým moderátorem Timem Sebastianem.

Prezident Václav Klaus včera zažíval jedinečnou mediální žeň, o které se mu jindy může jen zdát. Byl k vidění na televizních obrazovkách po takřka celém světě, a to včetně repríz hodinu a půl. V jednom z nejprestižnějších televizních pořadů televize BBC World s názvem HARDtalk (volně přeloženo Otázky natvrdo) ho zpovídal známý moderátor Tim Sebastian.

Reklama v MF DNES, kterou si BBC zaplatila, slibovala, že se diváci stanou svědky nabroušených otázek a pohotových odpovědí. Stejně jako to Klaus dělává doma, i britského žurnalistu napomínal, že určité otázky považuje za nemístné. "To bych mohl považovat i za urážku," řekl v jedné chvíli na téma vývozu českých zbraní do oblastí neklidu.

Sebastian začal rozhovor na téma Češi a jejich evropská budoucnost. Klaus se označil za eurorealistu a dodal, že je optimista. Znovu odmítl říci, jak hlasoval v referendu o vstupu Česka do EU. "To je čistě soukromá záležitost. Nejsem eurofanatik, který by jezdil po celé zemi a vykřikoval svoje ano," řekl a zopakoval své obavy, aby se český národ v unii nerozpustil jako cukr v šálku kávy. Mnohem kontroverzněji vyzněla pasáž na téma situace českých Romů. Klaus dokonce zpochybnil zprávu britského parlamentu, která upozorňuje na přetrvávající diskriminaci romské populace.

Sebastian s odkazem na zprávy z Londýna a také z Bruselu od Evropské komise Klausovi nejprve připomněl, že Romové stále čelí diskriminaci a vyčlenění z většinové společnosti. "To je takový nesmysl a hloupost, že na to ani nebudu reagovat," odpověděl Klaus. "Ale to říká zpráva britského parlamentu a také posudek Evropské komise, kterou podpořil například George Sörös (americký milionář založil univerzitu v Budapešti a podporuje nevládní organizace ve střední Evropě - pozn. red.)..." kontroval Sebastian. "Kdo? Sörös není můj guru..." poznamenal Klaus a dodal svůj pohled na romskou otázku. "Situace Romů v této zemi i v mnoha jiných zemích, i západních, byla vždy problematická. To, že začátek svobody, volného trhu, dostal část romské populace do složitější situace, je ale jiný příběh," řekl Klaus. Romská migrace, kterou pocítili i Britové, byla podle Klause způsobena mimo jiné i tím, že do Česka začali přicházet dělníci z okolních zemí a tím ubyla pracovní příležitost pro Romy. Klaus pak ještě dodal, že nevěří, že dokument britského parlamentu skutečně říká to, co mu tlumočil Sebastian. "Vždy jsem měl důvěru v kvalitu britského parlamentu a toto ji trochu podrývá," poznamenal.

Podobně ostrá výměna otázek a odpovědí se odehrála na téma vývozu českých zbraní. Podle Sebastiana se české zbraně objevují v konfliktních zemích a kontrola vývozu není dostatečná. V posledních letech se totiž objevilo několik případů, kdy se řádně vyvezené zbraně později objevily v krizových zónách. Tuto skutečnost kritizovala i Amnesty International, sledující dodržování lidských práv.

Od Klause se dočkal zásadního odmítnutí. "Myslím, že bychom měli diskutovat o seriózních datech a ne o politických formulacích Amnesty International, která pro mě není institucí, které bych věřil," prohlásil Klaus a dodal, že kontrolu vývozu považuje za dostatečnou.

Na přetřes přišlo i téma vztahů mezi Čechy a Němci, které znovu a znovu zatěžují otázky minulosti spojené s vyháněním menšin. Klaus v této souvislosti kategoricky odmítl používání slova "nenávist". "Jsou to jisté politické ambice jistých německých politiků, kteří chtějí tuto kartu použít pro svou politickou kariéru nebo hlasy voličů. Je to uměle kříšeno," zdůraznil.

Stanice BBC World není placena z koncesionářských poplatků a nesmí vysílat do Británie. V minulých dnech v HARDtalku odpovídal například pákistánský prezident Parvíz Mušaraf či zpěvák Boy George.

JOHANNA GROHOVÁ

obsah | Česká republika