Klaus se vzdal svého výstupu na konferenci EU

Prezident Václav Klaus nepojede s českou delegací na mezivládní konferenci Evropské unie, která začne v sobotu v Římě. Klaus, který je přesvědčený, že se schválením evropské ústavy vytvoří "superstát" a o Česku se bude rozhodovat v Bruselu, se rozhodl nevystoupit se svým příspěvkem. Své rozhodnutí oznámil po jednání vlády, na kterém ministři slaďovali stanovisko, které budou na konferenci prosazovat. Prezident zrušení účasti odůvodnil tím, že mu nevyhovuje krátký časový limit, který dostanou jednotliví diskutující na projevení svého názoru.

Z prezidentova vyjádření vyplynulo, že na konferenci nebude čas na podrobnější diskusi o návrhu evropské ústavy. "Vzhledem také k velké krátkosti tříminutového vystoupení na konferenci v Římě jsem se rozhodl, že do Říma nepojedu a že tam ponechám ministerského předsedu, aby stanovisko (České republiky), které jsme si přece jen měli šanci trochu sladit, přednesl sám," uvedl Klaus.

Názory prezidenta a vlády na znění evropské ústavy se doposud rozcházely. Prezident vládě vyčítal, že občanům zamlčuje, co návrh ústavy znamená. Hlava státu dala najevo nesouhlas s postupující evropskou integrací i ve článku pro MFDnes z pondělí 29. září. Klausův názor nepotěšil ministra zahraničí Cyrila Svobodu. "Vše je veřejné, každý si může návrh přečíst a vyjadřovat se k němu v médiích. Vláda nezamlčela jedinou informaci," řekl vicepremiér. "Názor, který pan prezident sděluje, je izolovaný a vedl by do izolace," oponoval hlavě státu.

Mrzelo ho také, že prezident tuto věc řeší přes média a že si výhrady nenechal na mezivládní konferenci. Jednat se bude právě o této mezinárodní smlouvě označované za ústavu EU. S Klausem nesouhlasí ani šéf zahraničního výboru sněmovny Vladimír Laštůvka. "V článku nezaznělo nic, co by už nebylo řečeno ze strany ODS nebo pana prezidenta, s jediným rozdílem. Tím je výzva, aby ČR neratifikovala tuto smlouvu. Pokud by se tak zachovala, bylo by to pro ni smrtící," prohlásil poslanec ČSSD.

Také místopředseda KSČM Jiří Dolejš má jiný názor než prezident. "Nemyslím si, že ústava znamená další posun oproti současnému stavu v EU. Je to východisko pro budoucí ústavu a federalistickou bych ji nenazval," řekl poslanec. Návrh ústavy ale vnímá jako problematický.

Za Klause se naopak postavil místopředseda ODS Petr Nečas. "Souhlasím s ním. Jsem přesvědčený, že je debata v médiích a na politické scéně velmi bagatelizovaná," uvedl. "Vláda ani nepředstoupila před parlamentem, s čím na konferenci jde. Jsme jediná kandidátská země, kde se tato debata neuskutečnila," dodal Nečas. ODS podle šéfa svých poslanců Vlastimila Tlustého bude zřejmě chtít svolat k textu ústavy mimořádnou schůzi sněmovny. Kvůli konferenci v Římě Klaus ve středu navštíví zasedání vlády, která má rozhodnout o mandátu vyjednavačů na konferenci.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika