Klaus končí jako šéf ODS

Václav Klaus oznámil, že už nechce být předsedou ODS. Více než jedenáct let stál v jejím čele, byl jejím prvním a zatím jediným předsedou. A také symbolem. Včera v půl druhé odpoledne Klaus řekl, že na prosincovém kongresu ODS už nechce svůj post obhajovat. Chtěl by zamířit výš. "Oznamuji, že přijmu kandidaturu na funkci prezidenta republiky, budu-li vážně a seriózně navržen," prohlásil Klaus. Svoji včerejší tiskovou konferenci svolal Klaus narychlo. Říká, že svým výrokem chce ukončit veškeré spekulace kolem své osoby. Jenže ani po včerejšku není Klausova budoucnost zcela jasná. Předseda občanských demokratů si nechává otevřená zadní vrátka. "Věřím, že ODS uspěje v komunálních volbách a že na prosincovém kongresu nedopustí ztrátu své politické tváře ani svůj vnitřní rozpad. Jedině to by zviklat mé rozhodnutí," řekl. Navíc naznačil, že své straně nehodlá ulehčit hledání svého nástupce. Prohlásil, že by pro něj ideálním předsedou strany nebyl nikdo ze čtveřice politiků, o jejichž kandidatuře se hovoří: moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský, kandidát na pražského primátora Pavel Bém, středočeský hejtman Petr Bendl ani místopředseda strany a jeho spojenec Jan Zahradil. "Kdybych si měl vybírat, jmenoval bych dva úplně jiné kandidáty, dvojici s naprosto evidentním politickým názorem," řekl Klaus. Cokoliv bližšího pak už odmítl prozradit a odrážel i dotazy v parlamentních kuloárech. Klausovy šance na prezidentský post jsou v tuto chvíli malé. Prezidenta volí dohromady Poslanecká sněmovna a Senát a ani v jedné komoře parlamentu nemá ODS sílu Klause prosadit. Politici ODS včera začali hovořit o přímé volbě hlavy státu všemi občany, byť to strana v minulosti odmítala. "Mrzí nás, že byla přímá volba tak rychle opuštěna těmi, kteří ji prosazovali," řekl místopředseda ODS Miroslav Beneš v narážce na předvolební sliby Koalice a ČSSD. Reprezentanti vládních stran včera jasně řekli, že přímá volba nepřipadá v tuto chvíli v úvahu.

Kdo bude jeho nástupcem?

Byl by to výborný prezident, tvrdí politici ODS o Václavu Klausovi. O budoucnosti a novém šéfovi své strany mluví už mnohem zdrženlivěji.

Když se včera poslankyně ODS Kateřina Dostálová dozvěděla o Klausově rozhodnutí, zamířila k parlamentnímu baru. "To martini jsem si dala mimořádně kvůli Klausovi, moc mě to překvapilo," vysvětlovala zjevně posmutnělá poslankyně. To ostřílení straničtí matadoři reagovali mnohem méně emotivně - za jejich vážnými tvářemi a málo konkrétními slovy však bylo dobře znát, že se uvnitř ODS rozjela velká hra o Klausova nástupce. A v ní se zatím bude hrát velmi takticky, bez zbytečného riskování.

Tošenovský je stále sám

Klausovo rozhodnutí nemohlo špičky strany rozhodně příliš překvapit - i ti dosud nejbližší Klausovi spojenci začali v posledních týdnech dávat svému šéfovi otevřeně najevo, že přišel čas změny. Teď se však nikdo k silným prohlášením nemá. "Klaus dokáže velmi ostře formulovat své postoje, a to velkou část příznivců ODS odpuzuje," řekl koncem září místopředseda ODS Ivan Langer. Včera už nasadil diplomatický tón: "Je toho hodně, co ODS jeho rozhodnutím ztrácí," říkal. Ale když dostal přímou otázku, jestli tedy nezmění své rozhodnutí a nezkusí přece jen kandidovat na předsedu strany, odvětil pouze: "Řekl jsem všechno, co jsem chtěl." Další místopředseda, Miroslav Beneš, zase včera tvrdil, že "pro ODS nastává velmi těžké období hledání nástupce Václava Klause". Když však v září oznámil svou kandidaturu na předsednický post Evžen Tošenovský, Beneš prohlašoval, že "Tošenovský jako předseda strany nemá v zemi konkurenci". Moravskoslezský hejtman Tošenovský i po včerejšku zůstává zatím jediným veřejným zájemcem o post předsedy ODS. Nikoho dalšího totiž k odkrytí karet ani Klausova nabídka uvolněného stranického trůnu nepřiměla. "Ještě jsem neřekl své poslední slovo, ale Klausovo rozhodnutí urychlí i mé rozhodování. Určitě se ve velmi krátké době vyjádřím," reagoval například místopředseda Jan Zahradil, který už od léta naznačuje, že se možná bude o funkci předsedy ucházet.

Tajemní favorité

Zahradil navíc už od včerejška ví, že zatím nemůže počítat s Klausovou podporou. Klaus, který bude mít i po svém případném odchodu ve straně silné slovo, včera prohlásil, že má své dva favority. Jejich jména však neprozradil. V kuloárech už se včera mluvilo o tom, že Klaus myslel svého místopředsedu Petra Nečase a předsedu poslaneckého klubu ODS Vlastimila Tlustého. Jenže ani jeden z nich nemá o post předsedy zájem a Tlustý, jehož handicapem je i někdejší členství v KSČ, se navíc v minulosti neúspěšně ucházel o post místopředsedy. Tlustý přesto předpokládá, že ODS nakonec bude moci vybírat z více kandidátů. "Bude jich mnohem víc než jeden a bude to otevřená soutěž," říká Tlustý. "Ukáže se, že ODS má řadu osobností z řad komunálních politiků, a předseda bude muset vyhrát v tvrdé konkurenci." To Petr Nečas se vyjadřuje méně optimisticky: "Ke střídání stráží by časem muselo dojít tak jako tak, já ale nezastával názor, že byl důvod, aby od prosince nebyl Václav Klaus předsedou ODS. Je to jistě vykročení do neznáma."
JINDŘICH ŠÍDLO, MF Dnes

obsah | Česká republika