Klaus se přemohl, jmenoval mladé soudce

Prezident Klaus pomalu ustupuje od stanoviska nejmenovat soudce, kterým ještě nebylo třicet. Nejdříve vzal na milost uchazeče, kterým chybělo do třicítky několik týdnů, nyní došlo i na aspiranty mladší o téměř celý rok. Na české soudy nastoupí nové posily. Prezident Václav Klaus dnes na Hradě uvedl do funkce 16 nových soudců. Všem úspěšným adeptům bude v příštím roce třicet let, což je věková hranice, kterou v minulosti Klaus vyžadoval pro jmenování soudcem. Mladší čekatele odmítal jmenovat.

Noví soudci budou působit vesměs u pražských obvodních soudů, řekl mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun. "Nově jmenovaní soudci budou velkou posilou pro českou justici," dodal.

Další kolo jmenování se očekává na počátku příštího roku. Prezident již dříve oznámil, že bude jmenovat navrhované soudce v několika vlnách, což přivítali zástupci Soudcovské unie i ministerstva spravedlnosti. První z vln přišla 1. listopadu, kdy Klaus jmenoval 39 nových soudců. Byly mezi nimi i dvě justiční čekatelky, kterým v okamžiku slavnostního slibu chybělo do třicítky několik týdnů.

Vláda poslala v říjnu prezidentovi jména celkem 68 čekatelů. Na tomto seznamu nedosáhlo třicítky 25 adeptů. Třináct z nich přitom už v březnu Klaus odmítl jmenovat právě kvůli nízkému věku. Prezident tehdy nechtěl do funkce soudce 32 justičních čekatelů mladších 30 let. Vyvolal tím spor s ministerstvem spravedlnosti, které upozorňuje, že soudy jsou kvůli nedostatečnému počtu soudců zahlceny případy.

Věkovou hranici 30 let stanovil pro soudce zákon v roce 2003. Podle jeho přechodného ustanovení se ale omezení netýká právníků, kteří byli justičními čekateli už před přijetím zákona. Podle ministerstva spravedlnosti pracovalo v Česku k 1. září 2879 soudců. Do plánovaného stavu 3059 jich tak chybělo 180.

ČTK

obsah | Česká republika