Klaus je v řešení patové situace optimistou

Podle prezidenta Václava Klause komunální a senátní volby zvýraznily výsledky z voleb do Sněmovny a podstatně pozměnily relativní sílu politických stran.

"Zajímá mě, na kolik se strany utvrdily ve svých postojích nebo dostaly impuls ke změně. V tom smyslu jsem mírně optimistou," uvedl Klaus po schůzce s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem.

Strany se ale podle Klause ve svých názorech stále dost rozcházejí a proto budou muset ve svých požadavcích slevit. Předčasné volby si přejí ODS a zelení, proti nejsou ani lidovci. ČSSD je ale odmítá. Zelení a lidovci také odmítají účastnit se vlády, ve které budou komunisté a nepřejí si vznik velké koalice.

Klaus se s Filipem shodl na nutnosti takového řešení politické situace, u kterého by panovala široká shoda politických stran.

"Stálé řešení nemůže být založeno na přeběhlictví," řekl Klaus. Podle Filipa volby naznačily, že existuje silná skupina nevoličů. "Je třeba veřejnost více oslovovat," řekl Filip.

Komunisté jsou poslední parlamentní stranou, se kterou Klaus konzultoval možné východisko z patové situace. Jednání o sestavení nové vlády budou pokračovat po výsledcích druhého kola senátních voleb. Klaus si na středu pozval na Hrad předsedu Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka.

(znk), NOVINKY

obsah | Česká republika