Klaus se rozloučil s odstupující Špidlovou vládou

V pondělí se uskutečnilo pravděpodobně poslední setkání odstupující vlády Vladimíra Špidly s prezidentem republiky Václavem Klausem. Ten totiž ministry pozval na Pražský hrad, aby se s nimi rozloučil.

Klaus vládě Vladimíra Špidly poděkoval, avšak odmítl hodnotit její dvouleté působení. To podle hlavy státu učiní až budoucnost. Prezident si neodpustil připomenout, že vláda Vladimíra Špidly je druhým kabinetem, který své vládnutí končí předčasně. Je však podle něj první, se kterou se rozloučil prezident republiky, uvedl v narážce na konec své vlády v roce 1997. Tehdy se totiž s odstupujícím kabinetem prezident Václav Havel nerozloučil.

Vladimír Špidla svým ministrům poděkoval. Podle něj byl největším úspěchem vstup země do EU. Podle prezidenta však zásluha odstupující vlády o vstup do EU není jednoznačná, neboť vstup si jako štafetový kolík předávaly v průběhu dvanácti let předchozí vlády. Takže Špidlův kabinet pouze finišoval.

Klaus jedná s kandidáty na ministry

V úterý odpoledne se prezident Václav Klaus na Pražském hradě setká se třemi kandidáty na ministry v nové vládě Stanislava Grosse. Jako první přišel ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Od hlavy státu neslyšel žádné výhrady, uvedl Svoboda po hodinové schůzce.

"Po celou dobu pan prezident nezvedal obočí, neměl výhrady k naší práci," řekl Svoboda. "Dohodli jsme se, že budeme věci více konzultovat, což je dobře. Mezi našimi úřady už funguje velmi dobrý komunikační systém, který bude ještě prohlouben," dodal ministr.

S Klausem se podle Svobody bavili o Evropské unii, transatlantických vazbách či vztazích republiky se sousedy, ale také o soudržnosti Grossovy vlády. "Ujistil jsem ho, že naší vůlí je, aby vláda vydržela do roku 2006," řekl Svoboda. Druhým v pořadí je Karel Kühnl, kterého by premiér Stanislav Gross rád viděl na ministerstvu obrany. Trojlístek uzavře Grossův nástupce na ministerstvu vnitra František Bublan.

Prezident Klaus je rozhodnut nedělat potíže a Grossův kabinet bez průtahu jmenovat, ale odstup ukázal v článku, který v pondělí zveřejnil na osobních internetových stránkách. Pod titulkem "Formální, nebo skutečné ukončení vládní krize?" Klaus mj. uvedl: "Nově jmenovaný premiér uspěl s opětovným vytvořením staronové vládní koalice (opět ale jen 101 poslanců), s udržením ČSSD v čele vlády a s vyhnutím se předčasným volbám. Zdá se, že právě toto bylo jeho cílem," píše prezident.

Složení nové vlády

premiér - Stanislav Gross (ČSSD)
vicepremiér - Zdeněk Škromach (ČSSD)
vicepremiér - Pavel Němec (US-DEU)
vicepremiér - Martin Jahn (nestraník)
vicepremiér - Milan Šimonovský (KDU-ČSL)
bez portfeje - Jaroslav Bureš (za ČSSD)
vnitro - Frantrišek Bublan (nestraník)
obrana - Karel Künhl (US-DEU)
finance - Bohuslav Sobotka
zahraničí - Cyril Svoboda (KDU-ČSL)
místní rozvoj - Jiří Paroubek (ČSSD)
školství - Petra Buzková (ČSSD)
zdravotnictví - Milada Emmerová (ČSSD)
kultura - Pavel Dostál (ČSSD)
průmysl a obchod - Milan Urban (ČSSD)
spravedlnost - Pavel Němec(US-DEU)
práce a soc. věci - Zdeněk Škromach (ČSSD)
doprava - Milan Šimonovský
zemědělství - Jaroslav Palas (ČSSD)
informatika - Vladimír Mlynář (US-DEU)
život. prostředí - Libor Ambrozek (KDU-ČSL)

"Podepsanou koaliční smlouvu nemůže - neaktivistický - prezident ignorovat a dříve nebo později musí vládu jmenovat. Prezident se ale může a musí zamýšlet nad tím, zda nebyly ještě nějaké jiné cíle, které měla rezignace vlády - a já musím říci, že z hlediska ústavního mechanismu rezignace dobrovolná - vyřešit," pokračuje Klaus. Vládní krize měla podle Klause reagovat na příčiny propadu ČSSD a vládní koalice jako celku v evropských volbách.

LEOŠ KYŠA, PRÁVO, NOVINKY

obsah | Česká republika