Od roku 2007 platí zákaz klecových a síťových lůžek

Zařízení ústavní péče nesmí od příštího roku používat klecová a síťová lůžka jako omezující prostředky. Vyplývá to ze zákona o sociálních službách. ČR je dosud jedinou zemí v EU, kde se lůžka používají.

Novinářům to po dnešním semináři v Senátu potvrdil Martin Žárský z ministerstva práce a sociálních věcí. Podle ředitele Ústavu sociální péče Tuchořice Pavola Dvorského překvapil výklad zákona i některé zástupce ústavů.

Dvorský upozornil na to, že k zákonu, který již v březnu podepsal prezident, ministerstvo ještě nevydalo prováděcí vyhlášku. Vydá ji až v září. Zrušení síťových a klecových lůžek si také zřejmě vyžádá větší finanční nároky a více personálu.

Podle Dvorského je dost možné, že o striktním zákazu omezujících lůžek v některých ústavech ještě nevědí. Za síťová a klecová lůžka kritizovala Českou republiku řada nevládních organizací.

Vzdáváme se evropského solitérství

Česko je podle Střediska pro práva lidí s mentálním postižením (MDAC - Mental Disability Advocacy Center) jedinou Evropskou zemí, která je v ústavech sociální péče stále používá.

V roce 2004 zde bylo celkem 654 lůžek se sítí či mříží, od té doby se ale jejich počet výrazně snížil. Dnešní seminář, který pořádala senátorka Daniela Filipiová (ODS), vyústil i v řadu konkrétních připomínek.

Obsahovat je má novela, kterou chce senátorka předložit na podzim. Předtím by ji mělo posoudit ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo spravedlnosti.

Návrh by měl zejména upřesnit podmínky, za jakých by ústavy směly přistupovat k povoleným omezujícím prostředkům. Podle zákona, který bude platit od počátku příštího roku, budou moci používat léky, speciální chvaty či samostatné pokoje. Podle Žárského je budou moci používat jen v nevyhnutelných případech a pouze na omezenou dobu.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | Česká republika