Koalice se dohodla na rozdělení resortů

Lídři koaličních stran se ve čtvrtek odpoledne dohodli na tom, která ministerstva připadnou které straně. US-DEU přišla o ministerstvo pro místní rozvoj, místo toho povede resorty obrany a spravedlnosti, zůstane jí informatika. Lidovcům zůstanou všechna ministerstva, která měli ve vládě premiéra Vladimíra Špidly.

KDU-ČSL tak bude mít i nadále na starosti životní prostředí, zahraniční politiku a dopravu. Dohodu posoudí grémia jednotlivých stran a koalice teprve poté jména ministrů zveřejní.

Lídři vládních stran jednali o složení nové vlády od středečního večera. Do rána se nebyli schopni dohodnout. Lidovci totiž odmítli různé varianty výměn resortů, jak je navrhla ČSSD, a trvali na obsazení tří ministerstev, včetně zahraničí. To ovšem Gross původně nabídl nestraníkovi a českému komisaři při EU Pavlu Teličkovi, kterého se koalice rozhodla v Bruselu nahradit odcházejícím Vladimírem Špidlou.

KDU-ČSL se ale vlivu na zahraniční politiku nechtěla vzdát. Šéf strany Grossovi vzkázal: buď zůstanou ve vládě lidovečtí ministři zahraničí, životního prostředí a dopravy Cyril Svoboda, Libor Ambrozek a Milan Šimonovský, nebo KDU-ČSL v novém kabinetu vůbec nebude.

Nový muž na vnitru

Důležité ministerstvo vnitra se ČSSD podle interních informací chystá obsadit mužem, který možná není tolik znám široké veřejnosti, ale má autoritu v odborně politických kruzích.

Vzhledem k tomu, že Gross nemůže pustit tento klíčový resort člověku, u nějž by si nebyl jist loajalitou, spekuluje se, že novým šéfem vnitra by se mohl stát Miloslav Koudelný (37), dosavadní Grossův první náměstek pro veřejný pořádek a bezpečnost.

Vzděláním je právník, v letech 1989-1991 pracoval na městské prokuratuře v Praze, v letech 1991-2000 v ochranné službě Policie ČR, a to v personálním a školském oddělení a jako vedoucí organizačního a operačního oddělení.

Vláda: Palas, Kühnl, Paroubek?

Samotní soc. demokraté připouštěli, že obrana nakonec může připadnout Unii svobody-DEU jako kompenzace za to, že unionisté dostanou v nové vládě o jedno křeslo méně než v předchozím kabinetu.

V této souvislosti se hovoří o místopředsedovi US-DEU Karlu Kühnlovi, který je však dlouhodobě velmi neoblíben u části soc. demokratů. Proto se tato nominace včera ve špičkách ČSSD brala jako předběžná.

Pravděpodobné složení nové vlády

premiér - Stanislav Gross (ČSSD)
vicepremiér - Bohuslav Sobotka (ČSSD)
vicepremiér - ? zástupce US-DEU
vicepremiér - ? zástupce KDU-ČSL
vnitro - Miloslav Koudelný (za ČSSD)
obrana - ? Karel Künhl (US-DEU)
finance - Bohuslav Sobotka
zahraničí - Cyril Svoboda (KDU-ČSL)
místní rozvoj - ? (ČSSD)
školství - Petra Buzková (ČSSD)
zdravotnictví - ? Jiří Paroubek (ČSSD)
kultura - Pavel Dostál (ČSSD)
průmysl a obchod - ? Milan Urban (ČSSD)
spravedlnost ? (US-DEU)
práce a soc. věci - Zdeněk Škromach (ČSSD)
doprava Milan Šimonovský (KDU-ČSL)
zemědělství - ? Jaroslav Palas (ČSSD)
informatika - ? (US-DEU)
život. prostředí - Libor Ambrozek (KDU-ČSL)

Šéf US Pavel Němec sice neuhájil ministerstvo pro místní rozvoj, ale jako předseda koaliční strany by mohl podle zvyklostí současně povýšit na vicepremiéra. Stejně podmíněně se hovořilo i o resortu zemědělství, které zůstalo soc. demokracii a není vyloučeno, že v jeho čele bude opět Jaroslav Palas.

Na čem se informované zdroje z ČSSD shodly, byla nominace na nového ministra zdravotnictví, kterým by se měl stát náměstek pražského primátora za soc. dem. Jiří Paroubek.

Gross překvapil Teličkou a Künhlem

Premiér Stanislav Gross měl na nočním jednání zmínit jako potenciálního šéfa resortu obrany místopředsedu US-DEU Karla Kühnla. Jelikož je Kühnl u části sociálních demokratů dlouhodobě neoblíben, vyvolalo toto letmé oznámení reakci, kterou jeden z účastníků předsednictva pro Právo popsal slovy: "U toho Kühnla byl úžas tak veliký, že se nikdo ani nezmohl na odpor."

Když se Gross zmínil o nominaci soc. dem. na funkci ministra zahraničí, podle svědectví účastníků nejdřív nevzala část předsednictva a hostů jméno Pavla Teličky příliš vážně. Gross se proto údajně musel přihlásit ještě jednou a důrazně říci, že Teličku jako kandidáta ČSSD do čela Černínského paláce chce prosazovat se vší vehemencí. Nakonec se mu to ale nepovedlo a Cyril Svoboda zůstane na svém místě.

PRÁVO, NOVINKY

obsah | Česká republika