Kokořín se vrací původním majitelům

Dosud státní hrad Kokořín se pravděpodobně vrátí do soukromých rukou. Okresní soud v Mělníku totiž hrad přiřkl potomkům jeho bývalého majitele z rodiny Špačků.

Spolu s hradem dostane devět restituentů i okolní pozemky. Národní památkový úřad, který chtěl vydání Kokořína zabránit, má možnost odvolání. Právní zástupkyně památkového úřadu zatím neoznámila, zda odvolání podá.

Podle jednoho z dědiců Jarmila Špačka se proti části rozhodnutí týkajícího se rozdělení pozemků odvolají ke krajskému soudu samotní restituenti. " Odvoláme se proti výroku soudu, ale kvůli nesouladu v záležitosti dědictví. Přibyl totiž mezi nás jeden vlastník s komplikovanými dědickými řízeními," řekl Špaček.

Zrušený paragraf

Vydání hradu umožnil loňský výrok Ústavního soudu. Ten odstranil ustanovení zákona o půdě, podle kterých nebylo možné vydávat restituentům majetek zapsaný na seznamu národních kulturních památek. Ústavní soud se sporným ustanovením zabýval právě na podnět Okresního soudu v Mělníku.

Vydání hradu soukromníkům neznamená podle ministerstva kultury ohrožení hradu. Ze zákona se totiž i soukromý vlastník musí o národní kulturní památku patřičně starat a udržovat ji.

Do rukou potomků původních majitelů by se po změně zákona mohlo dostat několik dalších památek, například hrady Zvíkov nebo Opočno.

Z historie hradu Hrad Kokořín pochází z první poloviny 14. století, kdy ho vystavěl Hynek Berka z Dubé. Od poloviny 17. století nebyl Kokořín obýván a pustl.

Roku 1894 koupil zříceninu Václav Špaček ze Starburku, který v letech 1911 a 1918 nechal hrad přestavět do současné podoby.

Hrad loni navštívilo přes 60 tisíc lidí, tedy zhruba o 6000 více než předloni. Podle správců hradu k velkému zájmu přispěly i zprávy o možném předání státního hradu do rukou restituentů.

ČTK, LIDOVKY

obsah | Česká republika