Na kolejích vládne zmatek, studenti čekají na dotace

Školní rok na mnohých univerzitách začíná chaoticky. Stále totiž není jasné, kdy studenti dostanou od státu peníze na bydlení. A kolejné se přitom výrazně zvýší. Podle ministerstva školy zbytečně panikaří.

"Příspěvek na ubytování od nás studenti dostanou až v lednu," řekla Hana Šimečková ze Slezské univerzity v Opavě. Až na konci října se podle ní uzavře seznam studentů, kteří mají na dotaci nárok. A teprve potom je škola mezi ně rozdělí.

S tím však ministerstvo školství nesouhlasí. "Školy zbytečně panikaří. Je dohodnuto, že peníze dostanou do konce září," prohlásila mluvčí Michaela Lagronová.

Nyní to vypadá, že si studenti budou muset několik měsíců platit ubytování z vlastní kapsy. Ceny na kolejích však výrazně stouply. Někde budou posluchači platit o 500 korun měsíčně více, než byli zvyklí, ale třeba kolej Petrská v Praze zdraží dokonce o tři tisíce.

Zdražení odstartovalo převratné nařízení ministerstva školství, podle kterého dostanou státní příspěvek přímo studenti. Dříve je ministerstvo posílalo kolejím. Díky tomu byla jejich cena relativně nízká, ale systém byl nespravedlivý k těm, kteří na koleji nebydleli.

Na změnu v systému rozdělování dotací doplatí většina posluchačů pražské Karlovy univerzity. Nedostanou nic. Peníze totiž škola rozdělí pouze mezi sociálně slabé studenty.

(fry, les)

obsah | Česká republika