Koller překonal střelecký rekord

Brankář marně máchl rukama do vzduchu, míč letěl do sítě a ruce Jana Kollera nad hlavu. Rekord z pradávných fotbalových dob byl překonán. V 29. minutě utkání s Andorrou jméno obra z útoku české reprezentace vstoupilo do historických zápisů. Hlavička, po níž míč plachtil do sítě, znamenala jeho 35. trefu v reprezentaci. O gól předčil meziválečnou legendu Antonína Puče.

"Já si ten rekord ale moc neberu," nechával Kollera po utkání zásah v klidu. "Po mně přijdou další. Bude to na Milanovi," přisoudil hned roli svého nástupce Barošovi, který ve 23 letech dal už 24 branek. "Pokud budu zdravý, můžu dost gólů přidat, ale nepřemýšlím o tom, není to pro mě priorita," reagoval Baroš.

Objetím na hřišti Koller poděkoval Tomáši Galáskovi, který nasměroval do šestnáctky centr, po němž přišla gólová hlavička. "Přihrávka byla parádní, ale pomohl i brankář, přišel pozdě," popisoval Koller po utkání, jež kromě jeho rekordu přineslo i nejvyšší českou výhru 8:1.

Dával najevo, že gól Andořanům pro něj byl všední trefou, nijak se nerozjařil. "Moc jsem nad tím před zápasem nepřemýšlel, ale jako útočník jdu na hřiště s tím, abych dal gól," říkal. Netušil, zda za rekord bude muset nějak obohatit reprezentační kasu. "Nevím," kroutil hlavou s úsměvem. Poplatek za takový rekord pokladník národního týmu léta nemusel vypisovat. Byl nedosažitelný pro celé generace střelců.

Branek padala mračna

A už jen hrstka pamětníků dnes může říci, že naživo viděla některý z gólů Kollerova předchůdce, který vytvořil rekord v době, kdy se hrál úplně jiný fotbal než nyní. Střelečtí bohatýři, jichž bylo v útočné linii zpravidla pět, pálili o sto šest. Branek padala mračna. Ale nehrálo se zase tolik zápasů jako v současnosti, kdy je útočník vzácným zbožím. Na hřištích vládnou propracované obranné systémy a kanonýr je štvanou obětí zadáků. Kollerova rekordní trefa se zrodila z palby takřka předválečné. Více než dvacet střel letělo na Kolda v bráně Andořanů, kteří stříleli jen dvakrát. Gólman Čech si v nudě na velkoplošné obrazovce mohl ze záznamu prohlížet útočné akce spoluhráčů...

Koller si pochvaloval účast tří útočníků na hřišti. "Dařilo se ale míče dostat do stran a po centrech to tam padalo," připomínal kolos z útoku chvíle, kdy ještě byl na hřišti. Když odcházel ve druhé půli, dočkal se bouřlivého aplausu. "Bylo příjemné když tleskal celý stadion."

Nejcennější byla trefa proti Skotům

Který z dosavadních 35 gólů v reprezentaci byl pro Kollera nejcennější? "Na 3:2 Skotům hlavou asi dvě minuty před koncem, znamenal postup na Euro v Belgii," odvětil a marně lovil v paměti, kdy mu poprvé někdo připomněl, že by mohl překonat Pučův výkon.

Potřeboval k němu 62 zápasů. Z první trefy se radoval hned při své premiéře v dresu národního týmu před šesti lety proti Belgii. V počátku reprezentační kariéry si udržoval dnes už nevídaný průměr jednoho gólu na zápas. "Pak to bylo střídavé," vracel se do minulosti. Puče dohnal v únorovém přátelském utkání ve Slovinsku pak kvůli zranění zmeškal kvalifikaci proti Finsku i v Andoře.

V sobotu si nedával další střelecké cíle. "Metou pro mě je mistrovství světa," připomínal touhu současné reprezentace, z níž nikdo na největší fotbalové akci ještě nehrál. "A pak se uvidí podle zdraví," zdráhal se plánovat do větší budoucnosti dvaatřicetiletý útočník Dortmundu.

VÁCLAV PROCHÁZKA, PRÁVO

obsah | Česká republika