Komunální volby vyhrála ODS a nezávislí

Pokud jde o počet hlasů, vyhrála ODS. Nejvíc zastupitelů však bude nezávislých. Občanští demokraté totiž dominovali v největších městech, nezávislí kandidáti v menších obcích. ODS volilo 25,36 procenta lidí. Nezávislí kandidáti obsadí více než polovinu z 62 000 křesel.

Pro nezávislé se nejedná o velký úspěch, neboť letošní výsledek je o tři procenta horší než před čtyřmi lety. Z politických stran budou mít nejvíce křesel na radnicích lidovci, kteří získali téměř 10 procent ze všech mandátů, i oni ale o dvě procenta přišli. Komunisté a občanští demokraté získali téměř shodně přes devět procent mandátů a o několik křesel přišli. O půl procenta si naopak na radnicích polepšila vládní ČSSD, která obsadí přes 7,6 procenta křesel. Téměř půlprocentní propad však postihl Unii svobody, která bude mít necelé procento zastupitelů. O něco lepšího výsledku dosáhlo politické hnutí Nezávislí, které počet mandátů v letošních volbách více než zdvojnásobilo. Největší úspěch ovšem přinesly letošní komunální volby pro Sdružení nezávislých. Toto seskupení obsadilo před čtyřmi lety pouze dvě setiny procenta zastupitelů, letos její kandidáti ale získali pět procent mandátů.

Co do počtu získaných hlasů se pořadí za ODS nezměnilo. Druzí skončili sociální demokraté (15,6) před komunisty (14,57), nezávislými kandidáty (11,07) a lidovci (9,96). Jen Sdružení nezávislých (5,31) předstihlo Unii svobody-DEU (4,1).

ODS vyhrála volby ve většině měst. Kromě Prahy, Brna a Ostravy uspěla například v Plzni, Pardubicích, Hradci Králové, Ústí nad Labem nebo například ve Znojmě, kde porazila i Nezávislé kandidáty Vladimíra Železného. V sedmdesátičlenném pražském zastupitelstvu bude mít ODS 30 zástupců. S velkým odstupem za ODS skončili evropští demokraté exprimátora Jana Kasla, kteří obsadí 15 křesel. Sociální demokraté mají 12 mandátů, komunisté osm, US-DEU získala pouhé dva zastupitele, stejně jako koalice nezávislých a zelených.

Flashnews, (r)

obsah | Česká republika