Komunisté už dostihli ČSSD

Pozice KSČM, nástupnické strany předlistopadových komunistů, stále sílí. Podle posledního výzkumu agentury TNS Factum by totiž dnešní komunisty volil stejný počet lidí jako vládní sociální demokraty.

Kdyby se nyní konaly volby, komunisté by získali 22,3 procenta hlasů. ČSSD pak 22,2 procenta. Volby by i přesto vyhrála ODS. Tu by totiž volilo 34,4 procenta lidí. "Na tento výsledek má vliv to, že je ODS v opozici, a tudíž nemá vládní odpovědnost. ODS navíc během prezidentských voleb vystupovala směrem k veřejnosti na rozdíl od vládní koalice jednotně," vysvětluje sociolog z agentury Stanislav Hampl. "Výsledek voleb, tedy zvolení Václava Klause, pak úspěch ODS jen umocnil," dodává. Sílící pozice komunistů podle Hampla vychází zejména z toho, že voliči odcházejí od sociálních demokratů. Od ledna si komunisté polepšili o 3,5 procenta hlasů. Naopak volební prognózy sociálních demokratů se v posledních třech měsících loňského roku neustále zhoršují. Události souvisící s volbami prezidenta v letošním roce tento pokles jen urychlily. Ještě v říjnu by ČSSD získala necelých 30 procent. V prosinci už jen osmadvacet a v lednu pak málo přes čtyřiadvacet procent hlasů.

Příznivější časy nastávají pro nejmenší z vládních stran. Podle průzkumu se Unie svobody-DEU již odrazila ode dna svých preferencí. Stále by však v případě voleb nezasedla ve sněmovních lavicích. Dnes by jí totiž svůj hlas dalo jen 4,7 procenta voličů. Ještě v prosinci to nebyla ani čtyři procenta. "Na zlepšujícím se výsledku nejmenší strany se podepsalo mimo jiné i to, že unie jasně na kongresu ukázala, že je jednotná. Svou roli mohlo sehrát i zvolení Petra Mareše do čela strany," dodává Stanislav Hampl. Lidovcům přisuzuje volební prognóza výsledek necelých devíti procent hlasů. To je horší výsledek než v předchozích měsících (v prosinci i lednu by KDU-ČSL dostala deset procent hlasů).

Žádná jiná z mimoparlamentních stran by do Poslanecké sněmovny nepronikla. Z výzkumu dále vyplývá, že by se voleb zúčastnilo 77,5 procenta občanů. To je o něco více, než je dlouhodobý průměr. Přibližně třiadvacet procent voličů, tedy výrazně více než v minulých měsících, není rozhodnuto, komu by dali svůj hlas.

Jak by dnes dopadly volby

ODS 34,4 %
KSČM 22,2 %
KDU-ČSL 8,5 %
ČSSD 22,3 %
US-DEU 4,7 %

LUKÁŠ DOLANSKÝ

obsah | Česká republika