Vláda odmítla výslovný zákaz komunismu

Ministři vlády premiéra Jiřího Paroubka si nepřejí, aby lidem hrozily tresty za propagaci komunismu. Pro návrh byli jen lidovečtí ministři.

Jejich hlasy však nestačily a vláda tak většinově odmítla senátní návrh novely trestního zákona, který propagaci komunistické ideologie vysloveně zakazuje.

Zákon, který počítal až s osmiletými tresty a měl komunistické strany přinejmenším donutit ke změně jejich názvu, nyní posoudí sněmovna. Zde ale nejspíš narazí na odpor poslanců ČSSD a komunistů, kteří dohromady disponují pohodlnou většinou. Premiér Paroubek návrh označil jako "politicky stupidní", podle něho by jen vedl k větší semknutosti komunistických voličů.

Spoluautora novely, senátora za Cestu změny Martina Mejstříka, včerejší rozhodnutí vlády zklamalo. "Mrzí mě, že se česká vláda nedokáže vyrovnat s tak strašnou minulostí, jakou představovala komunistická éra. Místo toho sociální demokracie využívá momentální nabídky KSČM, která touží po moci," řekl Mejstřík, který s obavami sleduje sbližování komunistické a sociálnědemokratické levice.

Návrh našel ve vládě podporu jen u ministrů za KDU-ČSL, ti jsou podle předsedy strany Miroslava Kalouska připraveni podpořit jej i ve sněmovně. "Vůbec si nemyslíme, že šestnáct let po roce 1989 je na tuto otázku pozdě. Naopak, je zde celá řada jevů, kvůli kterým je třeba výrazně upozornit na komunistické nebezpečí," řekl včera Kalousek.

Podle šéfa lidovců je třeba minimálně vyjasnit pojmy. "Platný právní řád říká, že KSČ byla zavrženíhodnou a zločinnou organizací. Nynější předseda komunistů Vojtěch Filip se pak přihlásil k tomu, že KSČM je přímou pokračovatelkou této zavrženíhodné a zločinné strany. Podle premiéra Paroubka je prý ODS horší než KSČM," citoval Kalousek.

Parlament by podle něho měl mít ambici toto zmatení pojmů odstranit. "Měl by říct, které ideologie jsou zločinné, a které naopak demokratické. A to je důvod, proč zákon ve sněmovně podpoříme," uvedl Kalousek.

Autoři návrhu budou ve sněmovně spoléhat na hlasy poslanců ODS a KDU-ČSL, chtějí ale také oslovit jednotlivé sociální demokraty. "Spoléháme na to, že komunisté byli vždy pro sociální demokracii tím největším nepřítelem," řekl senátor Mejstřík.

ČTK

obsah | Česká republika