Jako první o analogovou televizi přijdou Domažlice

Obyvatelé Domažlic budou muset ještě letos přejít na digitální televizi. Domažlicko bude totiž oblastí, ve které stát vypne stávající televizní vysílání nejdříve a nahradí je dokonalejším, digitálním. Má k tomu dojít letos na podzim.

Pokud si do té doby lidé v dosahu vysílače Vraní hora nepořídí tzv. set-top-boxy, přístroje pro příjem digitálního signálu, uvidí po vypnutí analogového vysílání pouze černou obrazovku. Přechod ale nebude úplně okamžitý. Oba způsoby vysílání budou fungovat nejméně tři měsíce souběžně. V té době by měl stát informovat občany o změně. Důvod, proč Domažlice přejdou jako první na technologicky dokonalejší vysílání, souvisí s tím, že vysílání TV Nova se tam ruší s rozhlasovým signálem v sousedním Německu. Tamní rozhlas totiž už digitálně vysílá.

Stát proto přednostně zaplatí vybavení vysílače novou technologií. "Bude to nákladná záležitost, přijde na několik milionů korun ze státního telekomunikačního účtu," řekl šéf Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák. Kdy přesně na Domažlicku stávající vysílání skončí, Dvořák neupřesnil. Datum by mělo být známo během několika týdnů po jednáních telekomunikačního úřadu s firmami zajišťujícími vysílání. Pak by měl být definitivně stanoven i termín úplného vypnutí analogového vysílání v ČR. Návrh zatím počítá s 11. listopadem 2011.

Na Domažlicku, a stejně tak ve všech následujících oblastech, v nichž se od dubna 2008 má začít s vypínáním analogových vysílačů, podle Pavla Dvořáka nejdříve proběhne informační kampaň. Její trvání stanovuje pracovní verze zmíněného plánu minimálně na tři měsíce. Jak již dříve uvedl národní koordinátor digitalizace Zdeněk Duspiva, lidé budou v dotčených oblastech s předstihem informováni prostřednictvím tisku, rozhlasu i samotné televize, a zároveň vysvětlujícími dopisy, které dostanou přímo do schránek. Aby se lidé stačili na změnu dostatečně připravit, nejméně čtvrt roku má také v dané lokalitě běžet nové digitální vysílání souběžně s analogovým. Digitalizace má divákům přinést kvalitnější obraz a zvuk, větší výběr programů či řadu doplňkových služeb. Pro příjem digitálního signálu je nutné koupit tzv. set-top box (ceny začínají mezi jedním a dvěma tisíci) a zapojit jej mezi anténu a televizor.

ONDŘEJ AUST, LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika