Korejci zachraňují stromy

Představitelé automobilky Hyundai nenašli v celé České republice firmu, která by podle jejich představ dokázala přestěhovat vrostlé stromy rostoucí na místě budoucího závodu v Nošovicích. Na stěhování si proto najali firmu přímo z Koreje, kde podobné operace umí.

Hyundai na své náklady přesadí v Nošovicích zhruba tisícovku stromů. Přitom by takovou akci automobilka vůbec nemusela provádět. Stromy stojí v budoucí průmyslové zóně, na místech, kde vyroste automobilka - a obecní úřady v Nošovicích a Nižních Lhotách již vydaly souhlas s kácením těchto stromů.

Korejcům tak nebránilo nic v tom, aby stromy klasicky pokáceli, jak tomu u nás bývá při velkých stavbách zcela běžné. Klasické vykácení by vyšlo Korejce levněji než přesazování. Cena za operaci, která je v tuzemsku unikátní, se vyšplhá zhruba k pětadvaceti milionům korun.

"Moc to oceňujeme. Korejská strana všechny náklady se stěhováním zaplatí, i když ji k tomu nic nenutí," řekla včera mluvčí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Šárka Swiderová. "Korejci mají zásadu, že za jeden zničený strom musí vysadit tři nové. Východní národy takto ctí přírodu, což je skvělé," dodala mluvčí.

Korejci si původně na práci se stromy chtěli najmout českou firmu. Avšak narazili. "V Česku se tak velké a tak staré stromy vůbec nepřesazují. Korejce naše firmy odmítly. Tvrdily, že stromy takovou operaci nemohou přežít," líčí potíže Korejců s hledáním českých odborníků Jaromír Brunhofer z firmy Bovis Land, která Korejcům s přípravou nošovické zóny pomáhá. Nezbylo než povolat specializovanou firmu přímo z Koreje.

Postup přesazování je relativně jednoduchý. Korejci vyhloubí kolem stromu jámu a kořeny stromu pevně pomocí provazů zabalí do pláten a igelitu. Stromy pak pomocí jeřábu a nákladnících aut odvezou na nové místo, kde je dosadí do nových jam. Jenže nošovické stromy budou na novém místě jediný rok, aby pak byly opět přesazeny tam, kde nebudou překážet v provozu nové továrny. Nejspíše se tak stanou součástí protihlukových stěn kolem celého komplexu.

Celý rok do dalšího a konečného přesazení mají mít stromy své kořeny stále obaleny. Kvůli tomu budou vyžadovat mimořádnou péči. Hlavně se musí pečlivě zalévat, aby neuschly. V Koreji je podle Brunhofera takové stěhování vrostlých stromů běžné. "Převážejí je i pomocí helikoptér," řekl stavebník. Zato v Česku se podobná operace se stromy prováděla podle dostupných údajů pouze jedinkrát: při stavbě kolínské automobilky, a to v mnohem menším rozsahu.

Některé z nošovických stromů jsou až šedesát let staré a měří až třicet metrů. Na druhu stromu prý při stěhování nezáleží. Přesazeny budou olše, topoly nebo vrby stejně jako smrky. "Není dobré, když se všechno vyřeže a zabije. O životní prostředí máme zájem. Chceme ty stromy zachránit," prohlašoval včera Eok-Jo-Kim, budoucí ředitel automobilky, který osobně na korejské dělníky v nošovických polích dohlížel. Se stěhováním stromů chtějí být Korejci hotovi do konce příštího měsíce.

V Nošovicích otevírají informační centrum: V hospodě

V nošovické zóně už v létě zanikly prakticky všechny domky tak, aby bylo vše připraveno pro stavbu továrny. Od zítřka začne v nošovické hospodě Radegastův šenk působit informační kancelář krajského úřadu, která bude zájemcům odpovídat na dotazy spojené s výstavbou fabriky.

Podle mluvčí Swiderové úřad očekává především dotazy na slíbené stotisícové kompenzace pro rodiny v Nošovicích i Nižních Lhotách. Swiderová říká, že prvních padesát tisíc korun by mohly domácnosti získat ještě letos v zimě, druhých padesát tisíc poté, co bude továrna zkolaudována, tedy na konci roku 2008. Přesný termín zahájení stavby automobilky stále není znám, očekává se, že se tak stane kolem desátého prosince.

JAN KRÁL, LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika