Praha přivítala císaře Karla IV.

S velkou slávou v roce 1355 přijížděl český král Karel IV. se svou početnou družinou do Prahy. Středověká metropole české země ho tehdy vítala jako římského císaře, kterého korunoval ve věčném městě papež Inocenc VI. V neděli to nebylo o mnoho jiné.

Stejně jako před lety ho i v neděli Karla IV. po římském triumfu vítali přední pražští měšťané v čele s nejvyšším purkmistrem. Tím byl v dobovém kostýmu primátor Pavel Bém. "Je mi ctí přivítat na Starém Městě pražském jeho královskou a císařskou výsost po návratu ze slavné korunovace," uvedl Bém a králi mu hold.

Dobová akce, ve které se Karlova družina vydala z Vyšehradu přes město směrem na Pražský hrad, byla součástí Dnů evropského dědictví, jehož kontinentální zahájení hlavní město v pátek hostilo. Připomněla také 650 let od korunovace Karla IV. na císaře římského.

Na Staroměstském náměstí, kde byl připraven historický trh, vzbudila císařova přítomnost za zvonění kostelních zvonů doslova pozdvižení. Dvousethlavý průvod v historických kostýmech na dlouhé cestě doprovázeli policisté ve vozech i na koních.

Další koně vezli vedle praporečníků také vladaře s manželkou Annou Svídnickou. V doprovodu byli dvořané, měšťané, rytíři v brnění, kejklíři, pištci i prostý lid. "Jsme tu náhodou, ale moc se nám to líbí. Hlavně ta dobová hudba," usmívala se Jitka Skálová, která s rodinou navštívila Prahu.

Pro turisty tu byly připraveny dobové trhy se staročeskou krčmou, zajímavými pochoutkami a dobrou medovinou.

MF DNES

obsah | Česká republika