Korupce: Češi patří v EU opět k nejhorším

Opakovaně nelichotivé hodnocení si v případě míry korupce vysloužilo Česko od organizace Transparency International. Společně se Slovenskem a Polskem patří v rámci Evropské unie k nejhorším. Do letošního Indexu vnímání korupce zařadila organizace 159 zemí.

V desetistupňovém žebříčku, v němž desítka znamená nejlepší a jednička nejhorší výsledek, zaujal nejvyšší pozici Island s 9,7 bodu. Následují Finsko a Nový Zéland s 9,6 bodu. O desetinu horší je Dánsko. První desítku uzavírají osmá Austrálie s 8,8 bodu a Rakousko s 8,7 bodu.

Česká republika se dělí o 47. příčku s Řeckem, Namibií a Slovenskem, které si připsaly hodnocení ve výši 4,3 bodu. Výrazně tak zaostává za Estonskem (6,4), Slovinskem (6,1) nebo Maďarskem (5).

Nejhorší výsledek ze zemí Evropské unie má už jen Polsko na 70. místě s 3,4 bodu. Ze starých členských států EU obsadilo 16. místo Německo (8,2) a 18. místo Francie (7,5). Mezi nimi, na 17. místě, jsou Spojené státy se 7,6 bodu. Bulharsko a Rumunsko aspirující na vstup do EU v roce 2007 jsou na 55., respektive 85. místě se 4 a 3 body. Na 65. místo s 3,5 bodu se mezi ně vklínilo Turecko, které s EU zahájilo jednání o členství. Na chvostu je Haiti (1,8), Barma (1,8), Turkmenistán (1,8) a nejhorší Bangladéš (1,7) a Čad (1,7). Mezi korupcí prolezlé státy patří podle zprávy Rusko s 2,4 bodu, které se tak dostalo do sousedství Albánie, Nigeru, Sierry Leone a Burundi.

Míra korupce v Česku stagnuje

"Postavení České republiky je v porovnání s ostatním státy EU velmi špatné," zhodnotila situaci ředitelka TI Česká republika Adriana Krnáčová. Příčinu vidí především v laxním přístupu vlády a parlamentu v boji proti úplatkům. Za trendy, které podporují růst korupce, označila nehospodárnost při nakládání s veřejnými prostředky, netransparentnost práce státních orgánů a pronikání politických vlivů do administrativy. Zvlášť riziková je podle ní oblast veřejných zakázek a veřejných rozpočtů.

Situaci by mohly částečně zlepšit tři klíčové zákony: zákon o střetu zájmů, zákon o veřejných zakázkách a insolvenční zákon, který by měl změnit pravidla konkurzů. Nejblíže přijetí je zákon o střetu zájmů, jenž nyní čeká na druhé čtení v Poslanecké sněmovně.

"Zatímco hodnocení České republiky dlouhodobě stagnuje, u jiných zemí, které se společně s námi staly novými členy EU, můžeme v posledních letech sledovat trend neustálého zlepšování," uvedla Krnáčová. Za nadějný příklad označila Slovensko, jehož index se oproti loňsku zvýšil o několik desetin bodu. Situaci u našich východních sousedů podle Krnáčové pozitivně ovlivnilo například zavedení agenta provokatéra nebo vyšší pravomoci slovenského Nejvyššího kontrolního úřadu. "K podobným krokům ale v Česku chybí politická vůle," konstatovala.

LIDOVKY

obsah | Česká republika