Blanka Kosinová už nebude tváří policie

Z policejního prezidia odchází krátce po bývalém šéfovi Jiřím Kolářovi další známá tvář - mluvčí Blanka Kosinová. Zatímco Kolář se vydal na Slovensko, kde by měl dělat styčného policejního důstojníka v Bratislavě, Kosinová tak "daleko" neodchází. Od 1. října začne pracovat na Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Jeho detektivové vyšetřují nejzávažnější trestné činy.

Naposled "bodovali", když se jim v Ústí nad Labem podařilo zatknout sicilského mafiána Luigiho Putroneho odsouzeného za devět vražd, který se v Česku skrýval.

"Ano, rozhodla jsem se změnit místo. Ještě to ale není definitivní, můj přechod ještě musí schválit nadřízení a musím také projít speciálními psychotesty. Jsou povinné i pro mě, přestože u policie dělám roky. Doufám, že to nezakřiknu," řekla Kosinová. "Odcházím z rodinných důvodů na vlastní žádost," dodala.

Na tiskovém oddělení prezidia dělá Kosinová od roku 1997. Na místo mluvčí však nastoupila až v dubnu roku 2002. Především v posledních měsících se snažila hájit policisty před novináři razantnějším způsobem. V červnu například rozeslala do médií zprávu, ve které se brání tvrzení deníku Blesk, že policisté mají špatné uniformy, zbytečně se potí, a proto zapáchají. "Při současných vysokých teplotách se potí nejen policisté," argumentovala.

"Detektiva v terénu dělat rozhodně nebudu, na to jsem příliš veřejně známá. Budu mít na starost analýzu veřejných zdrojů a zároveň i kontakt s médii," řekla Kosinová. "Chtěla bych sledovat jednotlivé případy, které útvar řeší. Jde vždy o velmi důležité a složité kauzy, ne vždy se ale o jejich úspěšném vyřešení podařilo dobře informovat. Věřím, že se mi to podaří změnit," dodala.

JAN VACA

obsah | Česká republika