Havaroval vrtulník s kosmonauty

Setkání prezidenta ČR Václava Havla a amerického kosmonauta česko-slovenského původu Eugena Cernana se nečekaně uskutečnilo na půdě Ústřední vojenské nemocnice. Zatímco Václav Havel tam byl přednedávnem hospitalizován se zánětem průdušek, Eugena Cernana "poslala" do péče českých lékařů havárie armádního vrtulníku, ke které došlo v odpoledních hodinách před slavnostní prezidentskou recepcí, která se konala ke příležitosti státního svátku - výročí vzniku Československa - a na níž měl být Cernan čestným hostem.

Eugen Cernan společně s dlaším kosmonautem českého původu Johnem Blahou přiletěli do České republiky v pátek 26.10. Jedna z jejich prvních oficiálních návštěv se odehrála u náčelníka generálního štábu Jaroslava Šedivého, který jim předal zlaté pamětní medaile. "Dostáváme teď hodně podobných ocenění, ale tahle medaile je pro nás něčím zvláštním. Udělili nám ji naši vlastní lidé," reagoval anglicky v rozhovoru pro média dojatý Cernan.

Sedmašedesátiletý Eugen Cernan se do kosmu podíval celkem třikrát. Jako doposud poslední člověk se procházel po povrchu Měsíce. Společně s kosmonautem Harrisonem Schmidtem tam zůstali 75 hodin, během nichž podnikli celkem tři vycházky. V konečném součtu tak strávili mimo kabinu rekordní 22 hodiny a 4 minuty. Jako druhý Američan měl rovněž možnost opustit kosmickou loď a pohybovat se volně v kosmickém prostoru. Devětapadesátiletý John Blaha nemá za sebou až tak poutavé zážitky, zato už je v kosmu tak říkajíc "jako doma". Účastnil se pěti expedic a ve vesmíru prožil celkem 161 den. Z toho nejdelší čas (ctyři a půl měsíce nepřetržitě) trvala společná rusko-americká mise na stanici Mir.

Oba kosmonauti jsou na své české, potažmo česko-slovenské kořeny patřičně a hrdí a velice bedlivě sledují veškeré kulturní, politické a společenské dění v jejich "staré vlasti". Oba dva zde už také několikrát minulosti byli. Zatímco Cernan zavítal do Československa již v roce 1974, Blahova první návštěva, se odehrála teprve před čtyřmi lety. Důvodem je skutečnost, že se o svém českém původu teprve v té době dozvěděl. "Od té doby se živě zajímám, co se v Česku děje," prozradil tisku nedlouho po příletu. "Pokaždé, když jsem tady, navštívím hrob svého dědečka Antona Bláhy u Humpolce."

Stejně tak do míst, odkud pocházela jeho rodina, směřoval v neděli po poledni Eugen Cernan. Doprovod mu dělal další kosmonaut česko-slovenského původu Vladimír Remek. Armádní vrtulník Mi-8S však doletěl pouze k obci Okrouhlá nedaleko Milevska na Písecku. Tam náhle došlo k doposud neobjasněné závadě v motoru a stroj začal strácet na výšce. Jedna ze současných hypotéz tvrdí, že se do motoru zřejmě dostal pták. Strátě na životech zabránila duchapřítomnost pilota, kterému se na poslední chvíli podařilo vyhnout obydleným částem obce. Po nesmírně tvrdém nouzovém přistání pak další fázi bravurně zvládl jeden ze členů vojenské policie Jaroslav Šelong. "Když zjistil, že není možné dostat se z helikoptéry, pistolí vystřelil okénko a protáhl se ven, odkud pak zavolal záchranku a policii. Pak vlezl okénkem, ačkoliv si při pádu pochroumal tři obratle, spět do vrtulníku a stejnou cestou vytáhl ven všechny jeho pasažéry. Jelikož se vrtulníku protrhly obě nádrže plné paliva, hrozilo těm, kdo by tam zůstali, že uhoří," popsal Šelongovo jednání ministr obrany Jaroslav Tvrdík, který vojenského policistu ihned navrhl na vyznamenání Za statečnost. Prezident ministrův návrh bez váhání schválil a ještě téhož večera byl Jaroslav Šelong při ceromoniálu na Pražském hradě v nepřítomnosti vyznamenán.

Nejhůře ze všech zraněných dopadla letuška, která podle Jaroslava Tvrdíka doplatila na to, že v kritický moment obcházela pasažéry a kontrolovala, zda jsou řádně připoutání. V neděli večer byl její stav kritický. Oba technici a pilot utrpěli také dost vážná zranění. Eugen Cernan dopadl už o poznání lépe. Jeho diagnóza podle lékařů Ústření vojenské nemocnice zní: tři odražená žebra. Vladimír Remek žádná vážnější zranění neutrpěl.

Během velice srdečného setkání prezidenta ČR a zraněného kosmonauta, se Václav Havel Eugenu Cernanovi jménem české armády omluvil. Ten omluvu s profesionálním pochopením přijal. Vžyť sám dříve také býval pilotem vrtulníku a moc dobře ví, co všechno se bez jakéhokoliv zavinění posádky může přihodit. V nemocnici si kosmonauta nechali přes noc na pozorování, aby se mohlo definitivně vyloučt nějaké vnitřní zranění. Tak ho nakonec mohlo mrzet jen to, že přišel o slavnostní večer na Pražském hradě. Což, vzhledem k událostem, které prožil, není pro Eugena Cernana tak špatný konec.

MARTIN PÍSECKÝ

obsah | Česká republika