Šéfem obrany má stát Kostelka

Premiér Vladimír Špidla odpoledne informoval poslance sociální demokracie, že navrhne novým ministrem obrany prvního náměstka resortu a generála ve výslužbě Miroslava Kostelku (52).

Ačkoliv prosil své straníky, ať si nechají informaci zatím ještě pro sebe, trvalo jen pár minut a novinářům Kostelkovo jméno potvrdil poslanec Radim Turek, který byl po demisi Jaroslava Tvrdíka také ve hře. "Domnívám se, že premiér už má v tuto chvíli jasno," řekl nejprve novinářům Turek. Po chvíli naléhání na dotaz, zda si Špidla vybral Kostelku, Turek odpověděl: "V případě, že by jméno, které jste všichni vykřikli nahlas, ten uvažovaný to nepřijal, tak by třeba probíhala ještě další jednání."

Špidla chtěl věc utajit

Podle Turka je náměstek Kostelka považován za odborníka. "Na klubu samozřejmě byly i výhrady, jestli nebude na škodu, že se jedná o nepolitickou postavu," připustil dále Turek. Osobně s Kostelkou ale problém nemá a je podle svých slov ochoten s ním i spolupracovat, pokud by o to projevil zájem.

Naproti tomu Špidla byl před novináři velmi opatrný. "Jednání je v tento okamžik stále ještě důvěrné, a proto z něj neposkytuji informace. Vnitřně jsem takřka rozhodnut," řekl při svém příchodu na poslanecký klub. Dodal, že zaváže poslance, aby také mlčeli.

"Rozhodnu o tom tak, abych byl přesvědčen o kompetentnosti toho člověka a o tom, že s velkým elánem bude realizovat reformu armády tak, jak byla navržena, jistě s určitými modifikacemi, ale v každém případě ve vytyčeném směru," prohlásil premiér.

Lidovci nakonec vyslovili souhlas

Po více jak hodinovém jednání novinářům pouze sdělil, že podal informaci a vedla se o ní debata. "Proběhla celá řada konzultací. Je možné říci, že jmenování nového ministra se odehraje ve dnech," uvedl Špidla. Na dotaz, zda byly v sociální demokracii nějaké výhrady, premiér stroze odvětil: "Byla debata."

Premiér také poslance podle Turka informoval, že s Kostelkou souhlasí i koaliční partneři, i když měli zejména lidovci původně výhrady ke Kostelkově generálské minulosti. Kostelka svlékl uniformu teprve k 1. květnu letošního roku, dosáhl hodnosti generálporučíka. "Podle sdělení premiéra byly určité výhrady, ale nakonec padla shoda. Unie svobody a především lidovci jsou ochotni akceptovat toto jméno," dodal Turek.

To Právu potvrdil šéf lidoveckých poslanců Jaromír Talíř. "Byli bychom rádi, kdyby to mohl být civilista, protože upřednostňujeme civilního ministra obrany, který by byl tlumočníkem politiky vlády do resortu," uvedl Talíř. Na druhou stranu KDU-ČSL podle Talíře akceptuje, že je nový ministr obrany plně v rukou premiéra Špidly. Bývalým vojákem, podplukovníkem, byl ovšem také Tvrdík.

Hádka Špidla vs Titz?

Ani všem soc. demokratům se ale Kostelka nezamlouvá. Své výhrady už veřejně uvedl mj. místopředseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Miloš Titz, který byl také vedle kolegy Turka jedním z adeptů na uvolněný post ve vládě. Jednání klubu se nezúčastnil. V soc. dem. se proslýchalo, že měl krátce před tím schůzku se Špidlou, ze které odešel zhruba po pěti minutách dosti rozezlen.

Člen výboru pro obranu a bezpečnost Karel Šplíchal na poslaneckém klubu ČSSD zmínil, zda je dobré, aby ministrem byl nestraník. "Já jsem nebyl proti tomu, aby generál Kostelka byl ministrem obrany, jen jsem vyslovil otázku, jestli by to neměl být člen ČSSD vzhledem k tomu, že koalice má určité politické výkyvy," vysvětlil Právu Šplíchal. "Domníval jsem se, že zkušený soc. dem. poslanec mohl být dobrým ministrem. Umím si představit Miloše Titze," dodal Šplíchal.

Kostelka podle informací Práva dal Špidlovi najevo, že o vstup do strany nemá zájem.


Ing. Miroslav Kostelka

Rodinný stav: ženatý
Manželka: Jana Kostelková
Národnost: česká
Datum narození: 31. ledna 1951
Místo narození: Františkovy Lázně

Vzdělání:
1969 - 1974 Vojenská akademie Brno, obor letištní technické zabezpečení
1985 Vojenská akademie Brno, vyšší akademický kurz
1986 - 1987 Operační postgraduální studium Brno
1996 - 1997 NATO Defence College - Řím

Jazyky:
anglický, ruský

Praxe:
1974 - 1976 štábní funkce na stupni prapor
1976 - 1980 velitel praporu
1982 - 1987 zástupce náčelníka týlu PVOS (protivzdušné obrany státu)
1987 - 1992 zástupce velitele letectva a protivzdušné obrany státu
1992 - 1993 náčelník štábu hlavního týlu
1993 - 1998 inspektor logistiky AČR
1998 - 2002 přidělenec obrany při Velvyslanectví ČR v Kanadě
od 1.2. 2002 převzal funkci zástupce náčelníka Generálního štábu AČR - náčelníka štábu
od 28.10. 2002 jmenován do hodnosti generálporučíka
od 16.12. 2002 první zástupce náčelníka GŠ AČR
od 1.5. 2003 první náměstek ministra obrany

Vyznamenání:
Medaile Za službu vlasti
Záslužný kříž MO ČR II. stupně
Za zásluhy o obranu vlasti
Čestný pamětní odznak za službu v misi IFOR
Čestný pamětní odznak za 50 let NATO
Za zásluhy o ČSLA
Medaile OSN "Za službu míru"
Francouzský řád "ORDRE NATIONAL DU MERITE"
Medaile AČR III. stupně
Čestný pamětní odznak AČR Přemysla Otakara II, krále železného a zlatého

Děti:
dcery Hana a Andrea, syn Petr

Zájmy:
zahrádka a drobné kutilství

KAMIL HOUSKA, PRÁVO

obsah | Česká republika