Pravice ovládla kraje

V druhých krajských volbách triumfovaly pravicové strany v čele s ODS. Ta zvítězila ve 12 ze 13 krajů, pouze v jihomoravském kraji dominovali lidovci. Pokud se ODS dokáže domluvit s KDU-ČSL, případně s jinými menšími stranami, mohou ve všech 13 krajích vzniknout pravicové koalice. V některých krajích není vyloučena ani koalice s ČSSD, zato s komunisty ODS jednání odmítá.

Volby potvrdily výraznější postavení ODS v Čechách na rozdíl od Moravy. V Ústeckém kraji se ODS dokonce stala absolutním vítězem. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získala těsnou většinu 28 hlasů. Přesto bude ještě dnes večer jednat o staronové koalici s ČSSD, která se s deseti mandáty umístila na třetím místě.

Sociální demokraté mají velkou šanci dostat se i do vedení Olomouckého kraje, ačkoliv skončili až na čtvrtém místě. Vítězná ODS tam zvažuje koalici s ČSSD či KDU-ČSL, případně spojení všech tří stran. První schůzka zástupců jednotlivých politických stran se uskutečnila už krátce po vyhlášení výsledků voleb. Měla však pouze informativní charakter. Další kolo jednání se chystá až v úterý.

Vedení kraje se příliš nezmění na jihu Moravy, kde jako v jediném kraji vyhráli lidovci. Pro ODS zřejmě nebude problém setrvání Stanislava Juránka (KDU-ČSL) v čele regionu a obě strany se pokusí navázat na uplynulou čtyřletou spolupráci.

Poměrně silnou pozici mají lidovci i v kraji Vysočina, kde získali deset mandátů. S vítěznou ODS by proto mohli sestavit většinovou koalici s 25 mandáty v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Volební lídr ODS Miloš Vystrčil řekl, že upřednostňuje pravicovou koalici. Přizvat by do ní mohl také SNK se třemi mandáty.

Ve spolupráci s KDU-ČSL bude zřejmě vítězná ODS pokračovat ve Zlínském kraji, přizvat mohou případně i ČSSD či Evropské demokraty - Nezávislé starosty pro kraj. Obdobná situace panuje i v Plzeňském kraji, kde většinu může sestavit ODS s lidovci, případně SNK. Lidovce považuje ODS za nejbližšího partnera i v Jihočeském kraji a dokonce se již s nimi dohodla na koaliční spolupráci. Nyní už chystá jednání o konkrétním složení rady kaje. Po jejich ukončení se ODS obrátí na další subjekty, které se dostaly do zastupitelstva, vynechá přitom komunisty. Spojení vítězné ODS a lidovců by stačilo i v Královéhradeckém kraji. Dosavadní hejtman a lídr kandidátky ODS Pavel Bradík tvrdí, že bude usilovat o vytvoření široké krajské koalice vytvořené z osobností.

V Pardubickém kraji vítězná ODS bude jednat patrně s Koalicí pro Pardubický kraj, jež se umístila na druhém místě s 12 mandáty. S ODS by tak v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu získaly převahu 30 hlasů.

Středočeská ODS jako vítěz krajských voleb uvažuje o tom, že by v příštích čtyřech letech vedla kraj společně s Koalicí pro Středočeský kraj a koalicí SNK - Evropští demokraté.

V Libereckém kraji má jako v jediném regionu šanci dostat se do krajské rady Strana pro otevřenou společnost. Spolu s vítěznou ODS by v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu obsadila 29 křesel. Vybírat si ODS může v Karlovarském kraji, kde pro spolupráci připadají v úvahu kromě ČSSD i Evropští demokraté, kteří získali tři mandáty, a Koalice pro Karlovarský kraj, složená ze Strany zelených a KDU-ČSL.

Povolební vyjednávání se naopak zkomplikovala v Moravskoslezském kraji, kde volby vyhrála ODS s 29 mandáty. Podle očekávání se měla spojit s KDU-ČSL. Vše změnila povolební dohoda křesťanských a sociálních demokratů, kteří se rozhodli vystupovat jako jeden subjekt.

Úspěšní i lidovci

Jasným vítězem krajských voleb se stala ODS, když z 674 mandátů si jich občanští demokraté rozdělí 291. Druzí komunisté budou mít 157 zastupitelů a sociální demokraté 105.

Lidovci, kteří vyhráli v Jihomoravském kraji, obsadí 84 křesel. To je o 12 více, než měli dosud. 72 mandátů získali křesťanští demokraté tam, kde kandidovali sami, dalších 12 míst jim přinesly společné koalice v Pardubickém, Středočeském a Karlovarském kraji.

NOVINKY

obsah | Česká republika